05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

Тържество на чудното преславно име „Достойно есть”

| Автор: Българска Патриаршия

Сливенски митрополит Йоаникий

В чудно празнично единство на Православието по Дух и с „една уста” на многото в Единия Христос Бог-Слово премина ознаменуващият ден на Международния песенен фестивал в Поморие „Достойно есть” – 11 юни. В съборния храм „Рождество Богородично” празничната света Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Слевенски митрополит Йоаникий. В съслужение участваха гостите от гр. Саранск, Русия - протойерей Александър Семьонов от храм „Св. Рождество Богородично” и отец Максим Адамов, а от Бургаска духовна околия - ставрофорният ик. Петър Василев от Бургас и архим. Йеротей, игумен на Поморийския манастир.

Радостта от събора на многоединството в Христа и тази година прозвуча от различните църковни хорове, разположени на отделни места в храма. В гласовете на многоликостта едната съборна църковна душа възправи своя призив и умоление към Божията Майка и нейния възлюбен Син. Участие в св. Литургия взеха: формация „Св. Димитър Солунски” от София с ръководител Иван Обрешков (на клироса за утренята); хор „Флакара” от Молдова с диригент Виктор Брагари (при южния клирос); смесен хор при храм „Св. Петка”, Пловдив, с диригент Гергана Люцканова-Петрова (при северния клирос); хор при храм „Св. Параскева”, София, с диригент Нели Трошева (в северния кораб); певческо дружество „Славянска беседа”, София (на балкона).

В своето слово Сливенският митрополит Йоаникий насочи вниманието към небесната застъпническа подкрепа на Божията Майка и към това, че именно тя, като най-достойната, най-силната планина на Словото, е и Покровителката на православния песенен фестивал в Поморие. Тя е, която всяка година дава нова сила, нова радост и ново обединение. Нова сила за нова приемственост, защото всяка година към фестивала се присъединяват нови и различни участници. Негово Високопреосвещенство благодари на всички, които са се трудили за реализирането на песенния събор в Поморие – Община Поморие, читалище „Славянска беседа” – София, църковното настоятелство на храма-домакин, и подчерта, че за наличието на истинска църковна музика са нужни не само красиви гласове, но и сърце смирено и чисто. Накрая отново поздрави всички участници във фестивала, носещ чудното преславно име „Достойно есть”.

Много от присъстващите пристъпиха към св. Дарове и понесли тайнството на благодатта, се оттеглиха извън храма, за да се върнат отново и да се насладят в следобедните часове на следващите концертни изпълнения от фестивалния ден.

Текст: Анула Христова Снимки: Анула Христова и Весела Игнатова