26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

Църногорският манастир публикува клип с нова похвална песен за Света Богородица "Всецарица"

| Автор: Софийска света митрополия

25A08F0.jpg

Преди пет години в началото на май в Църногорската света обител при брезнишкото село Гигинци беше интронизирана икона на Пресвета Богородица "Всецарица". Този образ на Божията Майка е копие на едноименната Чудотворна икона, която се намира в съборния храм на Ватопедския манастир в Света гора, Атон. Иконата "Всецарица" има удивителната способност и особената благодат от Бога да помага на страдащи от злокачествени заболявания, на измъчвани от нечисти сили, а напоследък и на хора с наркотични зависимости.

За тази благодатна сила, често преминаваща и върху копия на иконата, свидетелстват много изцеления, станали в Гърция, Русия, България, които стават след прочитане на Молебен канон или Акатист на Пресвета Богородица, съставени от светогорския манастир Ватопед.

За своето петгодишно пребиваване в Църногорския манастир, "Всецарица" написа своя история, в която има много случаи на хора, получили помощ при различни свои нужди. Наред с молитвените последования, създадени от ватопедските монаси, има и една песен на гръцки език, посветена на иконата, чийто автор е старецът Йосиф Ватопедски. Тази песен вече е и на български, която е адаптирана за иконата в Църногорския манастир.

Текстът основно е обработен от иконом Константин Стойчев, който е енорийски свещеник в Брезник, но служи и като ефимерий (манастирски свещеник) в обителта. Песента в прослава на "Всецарица" е нотирана от псалта от Белград Владимир Симич, който е чест гост на манастира.

Песента се пее вече от деца, които идват на православни лагери в светата обител. Отскоро я запя и младият певец на народни песни от Перник Антонио Симеонов, който направи професионален запис с подкрепата на пернишкия бизнесмен Марио Агонцев, близък приятел и спомоществовател на манастира.

На 2 май т. г., в чест на празника на св. Цар Борис Покръстител, песента за "Всецарица" бе официално представена с клип.