15 април 2024, понеделник

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим
church

Украински празничен концерт във Видин

| Автор: Видинска митрополия

 Украински празничен концерт във Видин

На 26 май по повод дните, посветени на Деня на славянската писменост и култура, Видин посрещна танцов ансамбъл „Сонечко” от гр. Житомир, Украйна.

Празничната програма бе изнесена на откритата сцена на крайдунавския парк до градската галерия „Никола Петров”.

Танцовият ансамбъл „Сонечко” зарадва видинската публика с концертна програма, в която бяха включени хореографски сюити, композиции, миниатюри, танци на народите по света, от които на Украйна, Молдова, Русия и България.

Едноименният ансамбъл е създаден преди 37 години, като от 1993 година имат хореографско училище по народни танци, акробатика, музика и история на балета, в което се обучават повече от 500 деца. В училището се изучава също и народно пеене, декоративно изкуство и езда.

То е специализирана извънучилищна хореографска институция, която създава отлични условия за развитие на танцовите умения на надарените деца и да подготвя възпитаниците си за изпълнители в ансамбъл “Сонечко”, което е творческата лаборатория на школата на семейство Гузун. Паралелно със специфично творческите задачи, те развиват гражданска позиция, естетическо възпитание, творческото мислене.

Многобройната публика, дошла да види уменията на младите танцьори, се удиви на това, че те изиграха български хора като - „Дунавски ритми”.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан на празничния украински концерт присъства монах Максим, брат на Бдинската св. обител „Успение Богородично”, Видин.

На концерта присъства и г-н Борислав Ванков, зам.-кмет на община Видин, и служители на Общинска администрация - Видин.

На хореографа на ансамбъл „Сонечко” бе връчен почетен знак от г-н Методи Филчев, председател на сдружение „Културен център, социална демокрация и защита правата на човека”.

Текст и снимки: монах Максим