05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

Успешно завърши благотворителната кампания „Моята коледна картичка за теб”

| Автор: Русенска митрополия

обща снимка

Днес, 30 декември 2009 г. в Дома за медико-социални грижи за деца в гр. Русе в тържествена обстановка бяха предадени подаръците, закупени със средствата от продажбата на коледни картички, изработени от учениците, изучаващи предмет „Религия” в русенските училища.

В рамките на инициативата децата изработиха над 200 картички, които бяха продадени в православните храмове и от доброволци. Допълнително в Катедралния храм „Св. Троица” имаше специална каса, където желаещи можеха да дадат своята лепта за най-малките деца (от новородени до 7 годишна възраст), лишени от родителски грижи, настанени в социалното заведение. Често тези деца са със здравословни проблеми, което усилва необходимостта от специални грижи за тях.

Едно от основните задължения свeетата ни Църква е добротворството и закрилата на децата, по думите на Спасителя „доколкото сте сторили това на един от тия Мои най-малки братя, на Мене сте го сторили.” (Мат.25:40).

Съобразно нуждите на детския дом с набраните средство бяха закупени 9 килима за оборудване на стаите, където живеят децата и други необходими за дейността на дома материали.

На церемонията по предаването на дарението присъства Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, който се обърна със слово към присъстващите и подчерта, че е време в нашето общество да се въдворят едни малко по-хуманни отношения.

Присъстваха също и свещ. Добромир Димитров – завеждащ Социалния отдел към Русенска митрополия, г-н Милен Бакалов – завеждащ Културно-просветния отдел, митрополитският дякон Кирил Синев, г-жа Росица Георгиева – ст. експерт по „Религия” към РИО-Русе, родители и деца, изработили картичките.

Директорката на Дома за медико-социални грижи благодари за направеното дарение и изтъкна радостта си, че тези най-невинни, но и най-беззащитни членове на нашето общество – децата не са убегнали от вниманието на Православната ни църква.

Всички си пожелаха да намаля числото на изоставените български деца, за да могат да раснат пълноценно в семействата с родителската ласка.

На всички онези деца, останали без родителска грижа, морална отговорност на цялата християнска общност е да бъде като тяхно семейство, за да имаме щастието да чуем Господния глас: „гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте” (Мат.25:35).

Озвучаване: Владислав Трифонов