03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

В БОСИЛЕГРАДСКО СЕ СТРОИ ХРАМ, ПОСВЕТЕН НА СВЕТИ ЙОАН РИЛСКИ

| Автор: Българска Патриаршия

х. 'Св. Йоан Рилски'

Тази година на 31 август, когато Сръбската православна църква чества паметта на свети Йоан Рилски, в с. Паралово, Босилеградско, Западните покрайнини, ще бъде осветен новопостроеният православен храм, посветен на свети Йоан Рилски. Предвижда се на освещаването на храма да присъстват архиереи и от двете сестри поместни православни църкви – Сръбската и Българската.

Неслучайно за покровител на новия храм в с. Паралово, е избран закрилникът на българския народ – св. Йоан Рилски, тъй като населението в Босилеградския район е предимно с българско самосъзнание.

Строежът на храма започва през 2007 г. по инициатива на йеромонах Йоан (в мире Занко Станойков), който е възпитаник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Проектът е дарен от Софийска света митрополия. Средствата за изграждането на храма са изцяло предоставени от Дирекция „Вероизповедание” към МС на Република България. Иконостасът и иконостасните икони са дарение от Светия Синод на БПЦ, а храмовата камбана е дарена от Пловдивския митрополит Николай. Храмовата икона е дарение от игумена на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий.

Предстои дообезпечаването на храма с всичко необходимо за нормалното извършване на богослужения и треби, за което всяка помощ ще е от полза.

Поканват се благочестивите християни да влязат в радостта на енорията към новостроящия се храм и да вземат молитвено участие при освещаването му на 31 август.

Село Паралово се намира на 5 километра от Босилеград. Досега в селото не е имало църква. Надеждите на йеромонах Йоан са в бъдеще при храм „Свети Йоан Рилски” да бъде изграден и манастирски комплекс.

Желаещите да подпомогнат това начинание могат да дарят средства по следната сметка:

Банка: „Алфа банк”

Клон: Кюстендил

Сметка: BG58CRBA98982030073504

Озвучаване: Боряна Николова

Прикачени файлове

Босилеградско [659.52kB]