22 септември 2023, петък

* Преп. Козма Зографски. Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона. Преп. Йона ◑
church

В Деня на родилната помощ митрополит Йоан отслужи водосвет в СБАГАЛ "Проф. Димитър Стаматов"

| Автор: varna.mitropolia

001.JPG

На 21 януари 2022 г. – Ден на родилната помощ – Бабинден, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет във варненската АГ болница. Заедно с него съслужи свещеник Венцислав Георгиев.

Митрополит Йоан бе посрещнат от проф. д-р Емил Ковачев, управител на болницата, който отбеляза в речта си, че празникът има своите дълбоки корени и през нашата история винаги е утвърждавал вярата и надеждата в раждането на новия живот, както и благослов и уважение към жената, която дарява тази помощ, а именно раждането на новия живот. „В България е официален празник от 1951 г., като Ден на родилната помощ и от този ден в България е официален празник на българските акушер-гинеколози, акушерки, но не само, а и на всички жени, учители, възпитатели, които участват в отглеждането, възпитанието на нашите деца“, каза още проф. д-р Ковачев.

Негово Високопреосвещенство заяви в словото си, че днешният ден е богат на празнувани светии - преподобен Максим Изповедник, преподобен Максим Грек и свети мъченик Неофит. Той допълни още, че днес ние честваме именния ден на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Архиереят поздрави ръководството и колектива на болницата, заявявайки: „Вие сте честити, че имате възможността да видите съзряването и идването на нов живот в света. Това е велика Божия милост, това е огромно Божие благодеяние и промисъл Божий към отделния човек“.

Митрополит Йоан отбеляза, че помагането да се появи нов човек в света е дело на лекарите и днешният празник е изключителен. Негово Високопреосвещенство благопожела на всички здраве, благодатни сили и добър успех във високохуманната професия, към която са призвани.

Поздравителен адрес към присъстващите

Поздравителен адрес към присъстващите от името на проф. д-р Валентин Игнатов – ректор на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов", отправи проф. Тодорка Костадинова, директор на Дирекция "Международно сътрудничество, акредитация и качество".

Слово отправиха д-р Иван Танев и акушерка Теменжка Евлогиева, дългогодишни учители в професията акушерство, както и Светлана Радева, главна акушерка във варненската АГ болница.

Изготви: Георги Великов