03 юни 2023, събота

Св. мчци Лукилиан, Клавдий, Ипатий, Павел,Дионисий и мчца Павла девица. Св. Маркелин.Преп. Атанасий Чудотворец (Задушница) (Тип. с. 474)
church

В древния столичен храм „Св. София ” се съхранява кичур от косите на йеродякон Игнатий (Васил Левски) - обн. със снимки

| Автор: Отдел "Връзки с обществеността"

Кичур от косата на йеродякон Игнатий – Васил Левски

В древния храм „Св. София – Премъдрост Божия”, датиращ от ІV-VІ в., който е в непосредствена близост с лобното място на йеродякон Игнатий (Васил Левски) и където ежегодно се отслужва панихида в негова памет, се съхранява кичур от косите на Дякона. Русият кичур се съхранява в рамка върху черен фон. Под косите е документирано, че те са дарени на храма на 21 февруари 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на йеродякон Игнатий.

Надписът гласи: „Декларация. Подписаният Бочо Христов Загорски, на 90 години, първи сестрин внук на Дякон Игнатий – Васил Левски, декларирам, че аз лично подарих на столичния храм „Св. София” кичур от косата на Дякон Игнатий – Васил Левски. Живея в Пазарджик на ул. "Йордан Ненов" № 87, в София на ул. "Цар Борис І" № 42 вх. А".

Достоверността на дарението е засвидетелствано с подписите на г-н Загорски, както и на трима свидетели: отец-председателя на църковното настоятелство на храма, ик. П. Попалександров и ик. Г. Попкръстев.

Снимки: Александра Карамихалева