16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

В София се проведе Втората международна конференция „Православното богословие и науките”

| Автор: Софийска митрополия

Международна конференция „Богословие и общество'

На 23 април (понеделник) в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” бе открита Международната конференция „Православното богословие и науките”. Тя се провежда в България за втори път и тази година е под надслов „БОГОСЛОВИЕ И ОБЩЕСТВО”.

Академичният форум е част от проект, включващ представители от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, Южния датски университет, Одензе, Дания, православните богословски институти „Св. Сергий”, Париж, и „Св. Кръст”, Бостън, САЩ, Богословския факултет на Аристотелевия университет, Солун, и от образователни учреждения в Канада, Русия, Сърбия, Франция. Организира се съвместно със Столична община и с подкрепата на фондациите „Темпълтън” (САЩ), "Комунитас" (България) и фондация „Миню Балкански”.

В аулата на родната ни Алма-матер се събраха множество духовници, богослови и учени от цяла България. Международният форум бе открит от доц. д-р Павел Павлов, преподавател по история на Църквата в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, и доц. д-р Стоян Танев от Инженерния факултет на Южния датски университет, Одензе, Дания, които са и основните идейни организатори на събитието.

Те изясниха, че настоящата конференция има за цел да предостави възможността на духовници, миряни, преподаватели и студенти за един откровен разговор, посветен на ролята на Православното богословие в изграждането на активна християнска позиция сред съвременното българско общество.

В конференцията взеха участие Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, протопрезвитер д-р Георги Драгас (Бруклайн), д-р Йост ван Росум (Париж), д-р Христос Арабадзис (Гърция), д-р Владимир Цветкович (Сърбия), Горан Секуловски (Париж), архимандрит Поликарп от Видинска епархия, йеромонах Висарион от Зографската св. обител и др.

При откриването приветствие към участниците като официален домакин поднесе деканът на БФ на Софийския университет доц. д-р Александър Омарчевски.

От името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим приветствие поднесе ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, който определи форума като "необходим и актуален, тъй като днешното общество се нуждае от Бога". Зам.-кметът Тодор Чобанов поздрави участниците от името на кмета г-жа Йорданка Фандъкова и ги запозна с част от идеите на Общината за подкрепа на християнските паметници и културни обекти.

Първият доклад, на тема „Делото на духовното просвещение в съвременното светско и църковно образование”, бе на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Последваха докладите на протопрезвитер д-р Георги Драгас на тема "Необходимостта от богословие: проблеми на преподаването на богословие днес" и „Богословие и секуларизъм: За необходимостта от богословски критерии”, представен от д-р Йост ван Росум от Париж. Поради заболяване отец Максим Лисак от Отава, Канада, не можа да вземе лично участие във форума, затова подготвеният от него доклад "Големите въпроси през погледа на православната младеж" бе прочетен от водещия конференцията доц. д-р Стоян Танев.

След представянето на докладите, според предвидената програма започна втората част на конференцията, която включваше дискусия по поставените проблеми и поставяне на други, актуални за българското общество и църковната общност.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА