14 юли 2024, неделя

† 3 Неделя след Петдесетница – на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Събор на светите Доростолски мъченици. Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец. Гл. 2, утр. ев. 3, ап. Тит. 3:8-15 (с. 520), лит. ев. Мт 5:14-19 (с. 356) (Тип. с. 370); 3 Неделя – ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), ев. Мт 6:22-33 (с. 54); [Доростолски мъченици – ап. Деян.12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)]
church

В София тържествено бе открит паметник на юристите, участвали в спасяването на българските евреи

| Автор: Софийска света митрополия

IMG_7803.jpg

На 15 ноември в София тържествено бе открит „Паметник на юристите – спасители на българските евреи“, участвали активно в спасяването им по време на Втората световна война. Той бе издигнат в центъра на столицата, в градинката на пл. „Възраждане“, по инициатива на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите и в чест на 80-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста.

Паметникът бе открит с отслужване на празничен водосвет от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, и иконом Петър Славов от столичния катедрален храм „Св. Неделя“.

На събитието присъства посланикът на Държавата Израел в България Йосеф Леви Сфари, а церемонията уважиха представители на съдебната власт, на местната власт в столицата, на академичната общност и граждани.
Лентата тържествено прерязаха Владимир Николов – председател на Асоциацията на прокурорите в България, Преслава Петкова, председател на Камарата на следователите в България и Георги Георгиев, представител на Столичния общински съвет.

„Виждайки този прекрасен монумент, разположен в сърцето на нашата столица, мога да изпитвам само едно – гордост. Гордост от това, което са направили нашите съграждани 80 години назад във времето. Гордост и от това, че всички заедно успяхме да почетем тяхното дело. Виждаме, че днешният ден отново ни изправя пред предизвикателства – ужасът и страдания от войни, тероризъм, гибелта на невинни жени и деца. Нещо, което смятахме, че е останало далеч в миналото“ – каза в словото си Владимир Николов. По думите му спасяването на българските евреи не е дело на един човек или на отделни прослойки, а е следствие на ентусиазма и самоотвержеността на цялото българско общество.

„Българските юристи, участвали в спасяването на евреите, са имали смелостта и достойнството да се изправят срещу конюнктурата, защитавайки общочовешки и хуманни ценности. Те трябва да бъдат пример за нас“ – посочи заместник-председателят на Камарата на следователите Ясен Тодоров. „С инициативата си бяхме поставили за постигане две цели. Първата е да покажем на света, че България като цяло, а и нашата столица София, са средища на толерантността, където съжителстват различни етноси и различни религии. Втората цел беше да покажем на самите себе си, че когато има национална и родолюбива кауза, зад нея могат да застанат хора от различни обществени прослойки, с различни политически възгледи и с различни финансови възможности“– каза още той.

„Адвокатите, съдиите, прокурорите изиграха голяма роля за спирането на злото“ – отбеляза пред присъстващите посланикът на Израел Йосеф Леви Сфари. „Българското общество се изправи срещу злото преди 80 години. Да, не беше незабавно, беше процес. Не можем да пропуснем факта, че тогава и в българския парламент бе гласуван и одобрен антисемитски закон, Закона за защита на нацията. Но когато българското общество разбра докъде може да доведе това, то веднага спря този закон“ – посочи Леви Сфари и продължи: „Има добро и зло, има правилно и грешно. В нашия модерен свят понякога правим грешка – използваме релативизъм, отговаряме на въпроса с въпрос или използваме други средства на реторическа акробатика, за да се позовем на реалността, без да смеем да заемем морална позиция… И ние, юристите, не можем да намерим оправдание за това, защото ако го направим, обричаме обществото си на морален хаос и на объркване на етичните ценности, на които се основават нашите общества“ – каза още посланикът. Той благодари на всички, които са участвали в поставянето на този паметник и отбеляза, че монументът ще напомня за решаващата роля на юристите в нашите общества.

Паметникът представлява Давидова звезда, погледната отгоре. Монументът е дело на скулптора Красимир Ангелов и архитекта Станислав Константинов. Той е изработен от лят бронз, с груба фактура, патиниран в черно. Когато човек преминава през него, се озовава между две огледала, където пространството се освобождава и се получава повторение – умножаване на образа. Може да се тълкува като запазване на човешкия живот и род. На плочите при влизане е изписан текст на български и иврит, подчертаващ ролята на юристите, помогнали да бъдат спасени българските евреи. Със скрито осветление буквите вечер ще светят.

+++

По време на Втората световна война, въпреки, че България да застава на страната на Германия, в обществото има силно негодувание срещу антиеврейското законодателство и планираната депортация на българските евреи, като особено важна роля имат юристите. Съюзът на българските адвокати излиза със специално писмо до министър-председателя Богдан Филов, в което обявява Закона за защита на нацията за противоправен и унизителен. Много съдии, прокурори и други магистрати в своето лично и професионално качество, често рискувайки позициите, които заемат, също застават в защита на еврейското население. Сред многото имена изпъква това на заместник-председателя на 25 ОНС Димитър Пешев, който губи поста си поради подписката, която организира в защита на евреите и под която слагат името си 43 народни представители. С достойното си и смело поведение се открояват още юристите-политици проф. Петко Стайнов и Никола Мушанов, депутатите Димитър Икономов, Георги Кендеров, Стойчо Мошанов, Марин Тютюнюджиев, Григор Чешмеджиев; прокурорът и адвокат Недко Каблешков, Димо Казасов, съдията Иван Ковачев, дипломатите Никола Ванчев, Любен Златаров, Никола Пецев и Петър-Асен Смядовски, тогавашният кмет на Бургас Дянко Пръвчев Лазаров и много други. Сред двадесетте българи, обявени от Яд Вашем за праведници на света, намират място петима юристи – самият Димитър Пешев, политикът и журналист Димо Казасов, кюстендилските адвокати Иван Момчилов и Петър Михалев, както и юристът Анна Сърчаджиева.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК