03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

В третия си работен ден Светият и Велик събор редактира три съборни документа

| Автор: Българска Патриаршия

В третия си работен ден Светият и Велик събор редактира три съборни документа

На 22 юни 2016 г., на третия ден от работата на Светия и Велик събор на о. Крит, след св. Литургия, оглавена от Сръбския патриарх Ириней, делегатите на Събора проведоха три пленарни заседания. Те бяха посветени на работа по три документа: „Православната диаспора” (чието обсъждане започна във вторник), „Автономията и начинът за нейното провъзгласяване” и „Важността на поста и неговото спазване днес”. Състояха се широки дискусии „в братска любов, дух на единство и взаимно изслушване”, в които се срещнаха дълбоки богословски познания, мисли и аргументи.

Одобрените редакции на трите документа ще бъдат нанесени от Всеправославния секретариат, след което решенията ще бъдат предложени за подписване. Очаква се първият подписан документ на Светия и Велик събор на о. Крит да бъде „Православната диаспора”, като работата на Секретариата протича усилено с цел още днес, на 23 юни, да бъдат готови за подписване всички редактирани и одобрени дотук проекторешения.

От дневния ред на Събора остава да бъдат обсъдени два проектодокумента: „Тайнството Брак и препятствията за него”, който не е подписан от Антиохийската и Грузинската патриаршии, и „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят”, който предизвика бурни реакции и противоречиви оценки в православния свят и вероятно ще бъде подложен на най-големи дискусии и промени.

Снимки: www.spc.rs/