15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

Въдворяването на новия игумен на Троянския манастир - Браницки епископ Григорий

| Автор: Българска Патриаршия

Новият игумен на Троянския манастир - Браницки еп. Григорий

На 20 февруари 2011 г., в Троянската св. обител се състоя значимо и светло тържество. В съответствие с решението на Светия Синод от 7 февруари 2011 г. Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил въдвори новия игумен на Троянския манастир - Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий. Преди четири месеца, отново в обителта - пазителка на чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица, нововъдвореният игумен бе възведен в епископско достойнство.

За тържественото събитие, въпреки снеговитото време, в Троянския манастир се бяха стекли духовници и миряни от цялата страна. Въдворяването бе предшествано от отслужване на полунощница, утреня и св. Литургия, възглавена от Ловчанския митрополит Гавриил. В съслужение и съмолитстване участваха предишният игумен на Троянската св. обител - Деволски епископ Теодосий, Знеполският епископ Йоан - викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, Браницкият епископ Григорий, архимандрит Емилиан - игумен на Басарбовския манастир "Св. Димитрий Басарбовски", и духовници от различни части на страната. Дяконското служение бе на дяконите от Софийска епархия Иван Петков и Петър Симеонов.

В манастирския храм "Успение Богородично", за да уважи и украси събитието, бе и Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, който през цялото време велегласно стоеше на дясната певница и водеше манастирските братя и църковните певци в благоговейното пение за празника.

Песенната възхвала се подемаше на лявата певница от църковния хор „Евстати Павлов” при катедралния храм „Св. Троица” – Ловеч.

Манастирският храм бе преизпълнен от развълнувани богомолци, дошли да поздравят новия игумен на Троянската ставропигия и да измолят от Божията Майка да го закриля и подкрепя в новото му отговорно служение.

В края на св. Литургия високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и на Св. Синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия се обърна към въдворявания нов игумен със следните думи: "Светият Синод ми възложи почетната и радостна задача да въдворя Браницки епископ Григорий за игумен на стародавната и свята Троянска обител. Светият Синод стъпи в избора си за неин игумен върху няколко принципа. Първо, новият игумен Григорий е епископ, което отговаря на наложилата се практика - ставропигиалните ни манастири да бъдат ръководени от епископи. Второ, той има духовен опит, тъй като е бил послушник и е живял като монах в манастир дълго време, преминавайки през всички степени на монашеството. А това ще му е много полезно като ръководител на Троянската св. обител. Трето, той е показал себе си и като добър стопанин и администратор, което е много важно за процъфтяването на всеки манастир. Светият Синод реши и Негово Светейшество се съгласи именно епископ Григорий да стане новият игумен тук, въпреки нуждата на голямата Софийска епархия от втори викарен епископ. И на Българския патриарх не му беше никак лесно да даде своя втори викарий за игумен на Троянския манастир, но той направи тази жертва за доброто и напредъка на манастира. Призовавам братята на Троянската св. обител да имат послушание към своя нов игумен, тъй като чрез послушанието се постига Христовата любов, която "не завижда... не се гордее... не дири своето... всичко претръпява... никога не отпада". Честитя гласуваното високо доверие на епископ Григорий да ръководи тази древна света обител и съм убеден, че Господ ще увенчае неговите трудове, тъй като той, както винаги, с любов и с отдаване на всичките си сили ще ръководи манастира".

След тези свои думи Ловчанският митрополит Гавриил с радостно вълнение предаде игуменския посох на епископ Григорий, с което той пряко встъпи в новите си задължения. Новият игумен, с присъщата си искреност и скромност сърдечно благодари на Негово Светейшество и на Светия Синод, представляван от Ловчанския митрополит, като каза: "Винаги в послушание към Негово Светейшество и Светия Синод приемам и съзнавам голямата си отговорност в това служение - игумен на Троянската св. обител, която трябва да обгрижвам не само материално, но и духовно - братята и всички честни поклонници. Уповавам се на Господ Иисус Христос и на света Богородица да ме направляват в доброто ръководене на манастира. Очаквам от Светия Синод всегдашна подкрепа и се надявам на мъдрите му напътствия, за да мога да отговоря правилно на нуждите на светата Троянска обител".

След тези слова на новия игумен митрополит Гавриил благодари и на предишния игумен - Деволски епископ Теодосий, като каза: "Убеден съм, че той направи според силите си това, което можеше, и то не е малко. Вярвам, че ще сподели опита си с новия игумен, а аз с радост с каквото мога ще му съдействам и се надявам, че помощта ни оттук нататък ще бъде взаимна".

В края на тържеството по повод светлото и мирно предаване на игуменското ръководство богомолният народ бе благословен последователно от митрополит Гавриил, епископ Теодосий и игумена епископ Григорий.

Накрая митрополит Гавриил изведе основното послание към всеки един от присъстващите, изхождайки от литургийното евангелско четиво за Блудния син и неговото искрено и покайно завръщане в бащиния му дом. Владика Гавриил подчерта, че "както този грешен син е изпитал глад, отдалечавайки се от своя Бог, от своя Небесен Отец, така гласът на съвестта във всеки един от нас е безмилостен и никога не можем да устоим на неговата правда". Затова, според думите на владиката, спасението ни много зависи от нашето искрено и безусловно покаяние пред Бога.

Радостното множество се нареди да вземе нафора и да поздрави въдворения нов игумен на Троянския манастир епископ Григорий. Тържеството продължи в голямата трапезария на манастира, където високопреосвещеният митрополит Неофит отправи към него и присъстващите следните топли слова: "Оставихме старшето място между нас празно като знак за духовното присъствие на Негово Светейшество Българския Патриарх, който с тъга, но и с радост за бъдещите им срещи в любимата му Троянска обител, изпрати епископ Григорий тук. Поздравявам още веднъж новия игумен и от името на всички събратя архиереи на Светия Синод му пожелавам служението му да премине в духовен успех и светлина".

С въдворяването на епископ Григорий за игумен се отваря нова страница в управлението и развитието на Троянската св. обител.

Благословено служение, владико Григорие, за напредък и полза на цялата ни Църква!

Текст: Десислава Панайотова Снимки: ставрофорен свещеноик. Марин Божков, Милко Недялков, Десислава Панайотова, Михаил Пулиев