03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в тържествата в гр. Болград и Одеса, Украйна

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в тържествата в гр. Болград и Одеса, Украйна

На 30 септември 2018 г. Негово Блаженство Теодор II, Патриарх на Александрия и цяла Африка и Негово Блаженство Онуфрий, Митрополит на Киев и цяла Украйна отслужиха съвместно празнично богослужение в Свято-Преображенския съборен храм и извършиха чин на обновление на храма. С Техни Блаженства съслужиха Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, представител на Св. Синод на Българската православна църква и представители на други поместни православни църкви.

След евангелското четиво Негово Блаженство митрополит Онуфрий се обърна към многочисленото духовенство, монашестващите от Одеска епархия и хилядите вярващи жители на град Болград. Той говори за смисъла на човешкия живот и християнския подвиг приведен в житията на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София.

След края на светата Литургия митрополит Онуфрий благодари на Александрийския и на цяла Африка Патриарх Теодор за отправените молитви за украинския народ.

От името на Българския Патриарх Неофит приветствено слово произнесе Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който беше представител на Българаската православна църква в тези тържества. Той подчерта огромния принос на Одеския и Измаилски митрополит Агатангел в духовната грижа за хилядите православни българи в Бесарабия. В заключение митрополит Агатангел благодари на Техни Блаженства и многочислените гости в град Болград.

Тържествените чествания в Украйна продължиха нялколко дни. Освен кулминацията на тържествата на 30 септември в град Болград, богослужения бяха отслужени и в град Одеса и град Измаил.

Източник: Информационно-просветителски отдел на УПЦ Информационно-просветительский отдел УПЦ с позоваване на прес службата на Одеска епархия.

Снимки: http://church.ua/

Информацията е подготвена от Варненска и Великопреславска света митрополия, позовавайки се на посочените източници.