07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Във Варна бе открита ХІХ международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Във Варна се откри международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи

На 17 февруари в Пленарната зала на Община Варна бе открита ХІХ международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи. Тема на тазгодишния форум е „Традиционните ценности и демократичните свободи в съвременния свят”.

Конференцията беше открита със слово на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил - Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол. Той говори за свободата в Православието и вярата. Приветства участниците и гостите на форума.

След него приветствия и поздравления бяха поднесени от името на Негово Всепреосвещенство папата и патриарх на Великия град Александрия, Либия, Пентаполис, Етиопия и Египетската земя и на цяла Африка, отец на отците, пастир на пастирите, архиерей на архиереите, тринадесети сред апостолите и съдия на Всемира Теодор II, което беше прочетено от Негово Високопреосвещенство митрополита на Зимбабве и Ангола Серафим (Кикотис); от името на Негово Светейшество и Блаженство католикос-патриарха на цяла Грузия Илия II, прочетено от свещеник Георгий Харазишвили; поздравление от Негово Светейшество архиепископ Печки, митрополит Белградско-карловски, патриарх Сръбски Ириней, прочетено от депутата г-н Драган Тодорович.

Поздравителни адреси имаше и от името на председателите на руската Дума и българския парламент, от депутати, от кмета на Варна г-н Кирил Йорданов и множество други.

По програма доклади изнесоха президентът на Международния обществен фонд за единство на православните народи проф. Валерий Алексеев и депутатът в Българския парламент г-н Йордан Цонев - член на Междупарламентарната православна асамблея.

Преди откриването на международната конференция участниците посетиха Катедралния храм-паметник „Успение Богородично”, поклониха се на мозаичната икона на Пресвета Богородица - "Геронтиса" и новодарената икона на Руското царско семейство. Чуха историята на храма. След това се отправиха към Духовно-просветния център към храм „Св. архангел Михаил”, където са били посрещнати руските освободители, където за първи път започва да се отслужва Божествена света Литургия на славянски език в града и където е било първото българско училище. Разгледаха изложбата, помещаваща се в настоящия момент там „За словото и буквите”, която им бе разяснена от Борислав Аврамов, който отговаря за работата с младежите във Варненска и Великопреславска св. Митрополия.

Преди конференцията се подкрепиха с хляб, ръчно омесен и прясно изпечен в пещта, намираща се при Духовно-просветния център.

Текст: Мария Стойкова Снимки: Мария Стойкова и Петко Колев