05 февруари 2023, неделя

Неделя 16 след Неделя подир Въздвижение на Митаря и Фарисея. Св. мчца Агатия (Добра).Гл. 1, утр. ев. 1, ап. 2 Тим. 3:10-15 (с. 299), лит. ев. Лк 18:10-14 (Тип. с. 414) ◯
church

Във Варна се проведе Рождественски концерт с участието на Софийския свещенически хор

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Рождественски концерт с участието на Софийския свещенически хор

На 18 декември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан присъства на Рождественски концерт, който се проведе в концертната зала на Градска художествена галерия – Варна, с участието на Софийския свещенически хор с диригент иконом Кирил Попов.

Сред официалните гости на концерта бяха Негово Високопреподобие архимандрит Василий Савов, протосингел на Софийска света митрополия, духовният надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславса митрополия и духовници от Епархията.

Множество варненци и гости на града се насладиха на красивите песнопения, изпълнени от Мъжкия хор при катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Нели Макавеева, Женския хор при храм "Свети Атанасий" с диригент Евгения Григорова и на скъпите ни гости от град София. Песнопения, преливащи от красота и изпълващи малки и големи с духовна радост. Съобразявайки и традициите ни, на Бъдни вечер да се пеят коледарски песни, бяха изпяти и някои от най-известните сред тях, като красивата странджанска песен "Добри гости – коледари" и всеизвестната песен "Тиха нощ, свята нощ".

По време на своята програма, Свещеническият хор поздрави Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан с изпълването на четири години от каноничния му избор от членовете на Св. Синод, в пълен състав, за Варненски и Великопреславски митрополит на 22 декември 2013 година и за въдворяването му на митрополитския престол на богоповерената му Варненска и Великопреславска епархия на 23 декември 2013 година.

В края на концерта Архиереят се обърна към всички присъстващи с думите: „Преди повече от две хиляди години прозвучаха прекрасни утешителни слова: „не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ“ (Лука 2:10-11) и тези думи "не бойте се" отекнаха и те стигнаха и до нас в днешните дни, за да може човешкият род да осмисли онова величие на милостта Божия и безграничната любов на Бога, за да изпрати Своя Единороден Син, за да можем, както казва свети апостол Павел да получим осиновлението. Няма как да не цитираме светия апостол, особено в посланието му до Римляните, до римските християни, където той много ясно определя, че всъщност с идването на Христос, човекът се съедини с Бога и тези, които приеха Христос, бяха водени от Духа Божий и се надяваха, и бяха наречени синове Божии, чеда Божии, и тези човеци – всичкият избран род човешки - получи една голяма надежда за спасение, защото се отвориха дверите на Царството Божие и те са отворени.

Спасението не е някакъв механичен акт, а то е дело и на човека, и на Божията благодат първом. На Божията благодат и старанието човешко, но думите "не бойте се" се отнасят към всички човеци – тези, които са познали Христос, и тези, които не са Го познали, да могат да насочат стъпките си към отворените двери. И ако човек може да изрази радостта си по най-прекрасен дивен начин, то може да го направи с онова, което Бог му е дал – човешкия глас. Да прозвучи в химни, славословия и песни духовни, в едно проникновено дълбоко музикално творчество, облъхано от Божията благодат през вековете, за да прозвучи в предпразненствените Рождественски дни и да усетим онова, към което всеки човек е призван – към радостта, защото страхът отпадна“, каза митрополит Йоан.

Той благодари на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за неговото лично благословение в прекрасната година за Софийския свещенически хор, който навършва седемдесет години от създаването си, към който Негово Светейшество е изключително причастен, като църковен диригент, прекрасен изпълнител и човек, разписал хиляди ноти.

Негово Високопреосвещенство изрази своята сърдечна благодарност към иконом Кирил Попов и му благопожела здраве, а също и на всички хористи и свещенослужители от Софийския свещенически хор, защото тази годишнина задължава много и тя трябва действително да дава нови сили и ново продължение на песенното църковно творчество.

Архиереят поздрави Негово Високопреподобие архимандрит Василий Савов, както и Негово Високоблагоговейнство ст. ик. Ангел Ангелов, на които благодари за присъствието им. Митрополит Йоан благодари на всички хористи, на г-жа Пламена Рачева, директор на Градска художествена галерия – Варна, на общинското ръководство на града и на всички присъстващи.

Празничната вечер завърши с тържествено многолетствие.

За повече снимки посетете сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия: http://mitropolia-varna.org/novini/874-vav-varna-se-provede-rozhdestvenski-kontzert-s-uchastieto-na-sofiiskiya-sveshtenicheski-hor

Снимки и текст: Георги Великов