07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Във Варна завърши ХІХ международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

ХІХ международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи

Завърши ХІХ международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи, която се проведе в морската столица на България - Варна. За първи път тази година имаше представители от двадесет и една държави, от членуващите двадесет и осем във Фонда. Според руските организатори това се дължи на гостоприемството на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил - Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.

Тема на тазгодишния форум беше „Традиционните ценности и демократичните свободи в съвременния свят”.

Конференцията започна с Божествена света Литургия, отслужена от митрополит Кирил и Негово Високопреосвещенство митрополита на Зимбабве и Ангола Серафим (Кикотис) в катедралния храм „Успение Богородично”, гр. Варна. Митрополит Серафим изказа благодарност за поканата и топлия прием от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. В благодарственото си слово той каза: „Митрополит Кирил се ползва с голям авторитет пред Вселенския патриарх Вартоломей, пред Грузинския патриарх Илия, патриарха на Сърбия Ириней, архиепископа на Чехия Христофор и на други поместни църкви. Това се почувства и на срещата в Грузия в началото на новата 2013 г. в Тбилиси. И когато виждам любовта и уважението, което духовенството и православните християни изразяват към своя митрополит, се радвам много и ви благодаря за това отношение.”

Многократно по време на самата конференция бяха изказани благодарности за перфектната организация, за доброто сътрудничество между Община Варна и Варненска и Великопреславска митрополия, които спомогнаха за спокойното и успешно провеждане на конференцията.

Форумът беше изпълнен с множество стойностни изложения от представителите на двадесетте и една страни и с неформални разговори и дискусии по темата „Традиционните ценности и демократичните свободи в съвременния свят” и не само.

Беше изработено комюнике, което ще бъде изпратено на европейските институции и на парламентите на всички държави, членове на Международния обществен фонд за единство на православните народи.

С изложения по темата излязоха: президентът на Международния обществен фонд за единство на православните народи проф. Валерий Алексеев, г-н Йордан Цонев - член на Междупарламентарната православна асамблея, депутат в българския парламент, Негово Блаженство архиепископ Христофор, митрополит на Прага и предстоятел на Православната църква в Чехия и Словакия, Негово Високопреосвещенство митрополитът на Зимбабве и Ангола Серафим (Кикотис) - Александрийска патриаршия, Негово Преосвещенство епископ Нишки Йован (Сръбска патриаршия), всеблагоговейните протойерей Георгий Харазишвили (Грузинска патриаршия), протойерей проф. Г. Тофилюк – ректор на Варшавската духовна семинария, протойерей Василий Шаган (Българска патриаршия), благоговейните йерей Ивица Тодоров (Македония) и йерей Йоан Бордеану (Румъния). Също й множество депутати и обществени деятели: заместник-председателят на Народната скупщина на Република Сръбска С. Божич, заместник-председателят на Комитета по делата на обществените обединения и религиозните организации на руската Дума С. Обухов, заместник-председателят на Сейма (парламента) на Латвия А. Клементиева, депутатът от парламента на република Хърватия В. Станимирович, общественикът от Палестина Г. Хананий и още множество депутати от Сърбия, Черна гора, Румъния, Молдова, Армения, Украйна, Полша, Русия, Естония.

Бяха засегнати въпроси относно това дали традиционните ценности, за които се говори толкова много в днешно време, са ценности и на Православието, свободата според Православната църква и тази в демократичните държави, личностната свобода на всеки човек и как тя се осъществява в живота, знанието за това откъде идва човек – традиции и вярвания, за да знае и къде отива, и още много интересни въпроси.

Въпреки усложнената политическа обстановка в страната и повишения интерес от страна на журналистите към актуалните събития, на дадената от Международния обществен фонд за единство на православните народи пресконференция бе обърнато голямо внимание. Президентът на Международния обществен фонд проф. Валерий Алексеев отново благодари на митрополит Кирил и изтъкна темите, по които се работи: традиционните ценности и православните ценности, насилието в Сирия и натискът, който се оказва над православните в Косово и Метохия, годишнините.

Форумът завърши с изразяване на много топли чувства и обещания за още ползотворни срещи.

+++

Очаквайте интервюта с Негово Високопреосвещенство митрополита на Зимбабве и Ангола Серафим (Кикотис)(Александрийска патриаршия), с Негово Преосвещенство епископ Нишки Йован (Сръбска патриаршия) и с други участници в конференцията.

Текст и снимки: Мария Стойкова