02 март 2024, събота

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски
church

Вечер посветена на Видинския митрополит Неофит

| Автор: Видинска митрополия

Вечер посветена на Видинския митрополит Неофит

На 26 февруари се навършват 40 години от блажената кончина на Видинския митрополит Неофит, един от стълбовете на Видинския епархийски престол, на българската държавност и патриотизъм.

В желанието да бъде достойно почетена неговата памет, на 25 февруари Видинска света митрополия заедно с Народно читалище „Цвят - 1870” и Отдел „Териториален архив”- Видин организираха с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан вечер, посветена на Видинския митрополит Неофит.

Духовното събитие се проведе в Конферентната зала на Областната управа - Видин със съдействието на областния управител г-н Пламен Стефанов.

Вечерта бе ръководена от архимандрит Поликарп, духовен надзорник на Видинска духовна околия, който запозна уважаемите гости с живота и делата на митрополит Неофит и по този начин откри паметната вечер.

В програмата по отбелязването и почитането паметта на Видинския митрополит Неофит взеха участие: Величкият епископ Сионий, който отправи архиерейски благослов към видинското гражданство и изтъкна важността и достойното служение на митрополита. Свещеноиконом Йордан Василев, автор на книгата „Видинский митрополит Неофит. Живот, дело, преживяно, сътрудници”, който запозна почитаемото събрание с важни моменти от живота на митрополит Неофит и трогна сърцата на всички с примери от неговия достоен за подражание живот.

Г-жа Светла Кръстева от Отдел „Териториален архив” Видин пък запозна присъстващите с документите и материалите, съхраняващи се във фонда на Видинския архив за и от митрополит Неофит, за неговия живот и духовно-административна работа в епархията и като председател на Св. Синод на БПЦ.

Тя запозна множеството и със съдържанието на подготвената от Видинския архив изложба за митрополит Неофит, предоставена специално за вечерта, посветена на видинския архиерей.

Думи на благодарност и възхвала към дядо Неофит произнесе г-жа Васка Здравкова, директорка на построената от него първа ЦДГ „Желязко поп Николов” в гр. Видин. Тя трогателно отбеляза неговите социални трудове, чрез които архиереят все още е жив и благославя възпитаниците на детското заведение с подобаващата му бащинска любов.

Топли думи за великия и обичан дядо Неофит бяха казани и от г-жа Елка Георгиева, зам.- областен управител на Видин, която благодари на организаторите за тази среща, чрез която, запознавайки се с личността на Видинския митрополит Неофит, виждаме какво богатство има нашият град, а и родна България.

Гости на тържествената вечер бяха представители на Община-Видин, културни и обществени институции, видинските медии и различни институции, с които успешно и мъдро ръководството на Видинска митрополия работи в полза на Църква, род и Родина.

В началото на вечерта паметното събрание бе поздравено с художествена програма, изнесена от възпитаници на Първа ЦДГ „Желязко поп Николов” от гр. Видин – построена в памет на загиналия син на дядо Неофит - Желязко Николов, с лични средства на митрополита.

Вечерта бе закрита от архимандрит Поликарп, който пожела: "След всичко това, което чухме за дядо Неофит, той да грее в сърцата ни, да живее в нас и да ни изпълва чрез личния си пример с вяра, надежда и любов".

Снимки: архимандрит Евтимий и Десислава Василева