24 април 2024, сряда

Мчк Сава Стратилат (Прежд. лит.)
church

Вечер за Благовещение във Видин

| Автор: Видинска митрополия

Вечер за Благовещение във Видин

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан във видинското Народно читалище „Цвят - 1870” се проведе вечер, посветена на предстоящия празник Благовещение. Читалище „Цвят - 1870” организира такава вечер още от времето на встъпването на архиерейския трон на Видинския митрополит Дометиан, който в годините на своето служение организира заедно с читалището духовни събрания с цел да подтикват видинските граждани към духовно развитие.

Вечерта, посветена на Благовещение, бе с богата програма, която възгря в сърцата на публиката много умиление, радост и надежда.

Благовещенското тържество бе открито от г-жа Диана Сиракова, поетеса и ръководителка на литературния клуб на видинските поетеси, под музикалните звуци на пиано в изпълнение на младата пианистка Анна Добрева.

Публиката бе възрадвана от духовна беседа за Благовещение на тема „Пророчества за Христовата личност“, произнесена от гл. ас. д-р Анна Маринова от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, която бе и гост на Видинска света митрополия.

Вечерта бе одухотворена и от поетичните четения на три видински поетеси, които чрез своя талант докоснаха сърцата на всички и дадоха надежда за силна вяра, надежда и любов.

Залата на духовната среща бе украсена и от картините на представителите на читалищната школа по изкуствата „Дъга” Десислава Антова на 9 години и Мила Христова също на 9 години.

В програмата взе участие и хорът при катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, който изпълни източноцърковни песнопения в прослава на Пресвета Богородица.

Беседата и тържеството в Народно читалище „Цвят - 1870“ бе уважено и от Видинския митрополит Дометиан, както и от г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител, много духовници, миряни и гости.

В края на вечерта митрополит Дометиан благодари за организацията на духовната вечер, както и на участниците, възрадвали гражданите на Видин. Той благослови вярващите и им пожела много здраве, радост и единство.

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: архимандрит Евтимий