26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

Видинският митрополит Даниил посети Москва и Дивеевския манастир

| Автор: Видинска митрополия

Видинският митрополит Даниил посети Москва и Дивеевския манастир

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, придружен от заместник ректора на Софийска Духовна Семинария – йеромонах Мелетий, екип от преподаватели по Вероучение в гр. Видин и спомоществователи на учебната дейност към Видинска света митрополия, от 27.05. до 03.06.2019 г., посети Русия и проведе работни срещи в Московска и Нижегородска епархии с цел запознаване с опита и работата на православните учебни заведения там. Посещението се извърши с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

Първата работна среща беше в „Класическа гимназия Шичалин“, в град Москва, където се съвместява изучаването на класически езици с преподаването на предмета „Закон Божий“. След това българската група продължи визитата си с поклонение в „Покровския женски манастир“, където се покоят мощите на блажената Матрона Московска, в храма „Христос Спасител“, Марто-Мариинската света обител – основана от великата княгиня Елисавета Фьодоровна и др. свети места.

В рамките на престоя в Москва, митрополит Даниил се срещна с Волоколамския митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия. Срещата се състоя по покана на митрополит Иларион и на нея присъстваха архимандрит Теоктист, представител на Българския патриарх при патриарха на Москва и цяла Русия, архимандрит Васиан, представител на руския при бълграския патриарх и йеромонах Мелетий, зам. ректор на СДС. В братска атмосфера бе проведен разговор относно актуални въпроси в Православната църква.

На 30 май българските гости бяха гостоприемно посрещнати от Нижегородския и Арзамаски митрополит Георги и посетиха учебни заведения в неговата епархия - Православна гимназия "Св. благоверен княз Александър Невски", Православна гимназия "Св.св. равноапостолни Кирил и Методий", Нижегородска Духовна семинария, както и други училища, в които се обръща по-голямо внимание на предмета „Основи на Православната култура“. В тези училища успешно се съчетава качественото образование и възпитанието на децата в християнската нравственост и добродетели.

Под ведомството на Нижегородската митрополия има 12 православни училища и 2 детски градини, в които се учат над 3 000 ученици. Те участват активно в духовния живот на епархията и социалната й дейност.

Проведоха се срещи с директорите на тези учебни заведения, по време на които се обсъдиха въпроси в областта на православното образование и учебно-методическата литература. Домакините разказаха за резултатите от работата в православните гимназии, в които се акцентира на връзката между духовник-учител-родител и дете.

Българската група продължи своето пътуване с поклонение в Дивеевската света обител, където се покоят мощите на преподобни Серафим Саровски. Неделното богослужение в петата неделя след Пасха, в светата обител беше оглавено от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, в съслужение с придружаващите го духовници и духовенство от обителта и Нижегородска митрополия.

В края на богослужението митрополит Даниил благодари на майка Сергия, игумения на обителта и на сестринството, за топлото гостоприемство. Благодарност бе изказана също така и за любезното благословение на Нижегородския и Арзамаски митрополит Георги, в чиято епархия се намира манастира, групата от България да посети епархията, обителта и за оказания радушен прием.

Пребиваването на българската група по руските земи завърши с поклонение в Троице-Сергиевата Лавра и посещение в прилежащото към нея православно училище „Св. Сергий Радонежски“. Всички участници в посещението въздадоха слава Богу за всичко!