20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Видинският митрополит Дометиан получи грамота за принос в осъществяване дейността на Народно читалище "Цвят"

| Автор: Видинска митрополия

Юбилеен концерт на Народно читалище „Цвят 1870”

На 26 март в залата на Драматичния театър на гр. Видин се проведе юбилеен концерт по случай 140-годишнината от основаването на видинското читалище „Цвят 1870”.

Празничният юбилеен концерт започна с приветствено слово на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който подчерта силата и духа на народното читалище, ролята на читалищното дело за духовната пробуда на нашия народ, както и ролята на хората, които са ръководили видинското читалище през този 140-годишен период и на всички, които са вложили своя вклад за духовността и културата в този древен град, и техните значимите заслуги за обществото. Той пожела и за в бъдеще читалището да бъде гордост за Видин, България, та даже и за света.

Приветствия към ръководството на читалището, тружениците и гостите произнесе инж. Румен Видов, кмет на Община–Видин. От името на областния управител г-н Пламен Стефанов поздравителен адрес прочете г-жа Елка Георгиева.

Поздравителни адреси и приветствия бяха отправени и от много институции, учреждения, училища и изтъкнати личности.

На юбилейния концерт бяха представени песни и танци от бивши и настоящи възпитаници на читалището, бяха представени на вниманието на любезната публика емоционално и професионално изпълнени ритми и танци, които плениха и възрадваха празнуващия народ и показаха, че българският дух е силен и несломим.

След концерта г-жа Вера Маринова, председател на читалищното настоятелство и ръководството на Народно читалище „Цвят 1870” връчиха грамоти на изявени читалищни дейци и поддръжници.

Първата грамота, за принос в осъществяване на културната и общественополезна дейност на Народно читалище „Цвят 1870”, гр. Видин и във връзка със 140 години от основаването му, бе връчена на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

Митрополит Дометиан благодари за оказаната му чест и пожела Божието благословение и народна любов да съпътстват родното читалище во веки веков.

Празничният концерт създаде сред публиката задушевна обстановка на мир, любов и радост и всички си пожелаха те да ги съпътстват през целия им живот, а на читалището - все повече и повече да бъде подкрепяно от държавните, общинските и обществени институции и организации, за да изпълни с обща помощ благото и трайно дело за полза на род и родина.

На многая и благая лета!

Текст: архимандрит Поликарп Снимки: архимандрит Евтимий