15 април 2024, понеделник

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим
church

Видни църковници и общественици уважиха представянето на книгата „Летопис на Българската православна църква”, т. І - обновено със снимки

| Автор: Отдел "Връзки с обществеността"

Новоизлязлата книга

Архиереи, дипломати, представители на държавната власт, видни църковни и обществени дейци уважиха с присъствието си едно дългоочаквано събитие както за книгоиздаването в страната, така и за църковната ни общественост – излизането от печат на книгата „Летопис на Българската православна църква”, том І - "История и личности".

На представянето на книгата във Виенския салон на ъгъла на ул. „Московска” и "Раковска" присъстваха високопреосвещените и преосвещените архиереи: Врачански Калиник, Видински Дометиан, Западно- и Средноевропейски Симеон, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Доростолски Амвросий, Стобийски епископ Наум, Знеполски епископ Йоан, Велички епископ Сионий, представителите на Руската православна църква йером. Зотик (Гаевски), на Румънската православна църква ст. ик. Нелуц Опря и на Арменската апостолическа църква свещ. Кусан Хадавян. Събитието уважиха Негово Величество цар Симеон Втори, омбудсманът г-н Гиньо Ганев, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, гостуващият в страната кардинал Рафаеле Фарина – префект на Библиотеката на Ватикана, посланиците на Ватикана, Русия, Гърция, Румъния, представители на Президентството, Народното събрание, Дирекцията на Вероизповеданията при Министерския съвет, Софийския университет, Българската академия на науките, Богословския факултет, Националната библиотека, Националния исторически музей, Църковния историко-археологически музей при Св. Синод, много общественици и църковници, популярни личности, като певицата г-жа Кичка Бодурова, народният певец Володя Стоянов и много други.

Това мащабно по обем и по замисъл издание се посвещава на 1140-годишнината от основаването на БПЦ, 150-годишнината от Българския Великден, 140-годишнината от учредяването на Българската екзархия и в памет на всички блаженопочинали и приснопаметни архиереи, духовници и миряни, допринесли с трудовете си за изграждането, развитието и утвърждаването на БПЦ. То проследява историята на БПЦ от нейното учредяване до наши дни, развитието на християнството по българските земи и ролята на Православната църква за страната ни, но ни предоставя и пълен справочник с биографични данни и фотографии на всички български архиереи от борбите за самостойна Българска църква от края на ХІХ век до днес.

Книгата е луксозна, с много цветни илюстрации: храмове, манастири, видни църковни личности, църковна утвар, ордени, митри, енголпия, нагръдни кръстове и др., повечето от които се публикуват за първи път. Текстът е на български и на английски език. В нейното създаване са обединили творческите си усилия високоуважавани личности, като: Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, който е автор на предговора, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в качеството му на рецензент на книгата, Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, автор на един от историческите очерци, и изтъкнатият историк и богослов проф. д-р Георги Бакалов, който е автор на частта, проследяваща развитието на християнството по българските земи и историята на БПЦ.

Идеята и реализацията на този проект дължим най-вече на църковния изследовател Борис Цацов - тънък познавач на новата история на Българската православна църква, който неуморно през годините събира снимки, сведения, документи и всичко, което се отнася до родната ни православна Църква в родината и извън нейните предели. При това той съумява с изключителна вещина да подреди тези фрагменти, за да разкрие пред очите ни образа на една колкото древна, толкова и жива действаща Църква.

Неговият предишен сборник - „Архиереи на Българската православна църква” - предизвика широк интерес и за относително кратък период бе изчерпана напълно от книжния пазар. Междувременно в БПЦ бяха ръкоположени нови архиереи, някои от епископите приеха нови послушания, други се преставиха в Господа. Настоящото издание актуалзира тази информация и я допълва с нова.

Водещ на събитието, събрало толкова видни църковници и общественици, бе г-жа Александра Карамихалева, редактор на "Синодално издателство", на "Църковен весник" и Официалния сайт на БПЦ. По време на представянето на новоизлязлата книга рецензентът й - Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, като изрази задоволството си, че този значим труд вече е факт, представи подробно изданието и екипа, работил по него. Вълнуваща разходка из славното историческо минало на БПЦ направи проф. Георги Бакалов. Накрая съставителят на сборника и главен виновник за това духовно тържество, г-н Борис Цацов, изказа благодарност към всички, обединили усилията си и направили възможно издаването на този мащабен и амбициозен труд: на Патриарх Вартоломей, на Патриарх Максим и архиереите на БПЦ, на НВ Симеон Сакскобургготски, на митрополит Дометиан, еп. Наум и проф. Г. Бакалов, на консултантите: доц. д-р Лизбет Любенова, доц. д-р Елена Генова, на Цветана Величкова от БАН, Ружа Симеонова НБ, Цветана Кьосева от НИМ, на Дирекция „Вероизповедания” към МС, дарителите, редактора Златка Генкова, издателство „Български бестселър – национален музей на Българската книга и полиграфия” и др.

На всички присъстващи беше подарен по един екземпляр от новопредставената книга „Летопис на Българската православна църква”, т. І.

Снимки: Атанас Димитров