24 април 2024, сряда

Мчк Сава Стратилат (Прежд. лит.)
church

Вицепрезидентът на Р България изцяло подкрепя задължителното религиозно образование в училище

| Автор: Българска Патриаршия

Вицепрезидентът на РБългария г-жа Маргарита Попова

Днес, 3 юли 2012 г., в Президентството се състоя ползотворна официална среща между вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова и Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП. На срещата присъстваха и г-жа Маргарита Ралчева - началник на кабинета на вицепрезидента на републиката, д-р Десислава Панайотова-Пулиева – експерт, и г-жа Пенка Христова – секретар в синодалния Културно-просветен отдел.

Разговорът бе посветен на актуалния въпрос за въвеждането на предмета „Религия” в задължителната общообразователна подготовка на българските деца и ученици. Г-жа Маргарита Попова приветства своите гости със следните думи: „Много се радвам, че се срещаме и заедно обсъждаме този толкова важен въпрос, в който държавата и Църквата трябва да бъдат рамо до рамо в името на доброто бъдеще на България”.

Ловчанският митрополит Гавриил запозна вицепрезидента с изпратеното до 41-то Народно събрание синодално Становище относно Законопроекта за предучилищното и училищното образование и подчерта, че след 20 години колебания вече е крайно необходимо на децата да бъде дадена възможността да стават по-добри, по-съзнателни, по-духовни чрез придобиването на базисни познания за религията и произтичащите от нея висока нравственост и култура.

Като изслуша много внимателно всички аргументи и примери в тази насока, г-жа Маргарита Попова акцентира върху убеждението си, че задължителното религиозно образование е нещо изключително положително и нужно на нашето общество и няма причини то да среща съпротива, тъй като може да е само от полза на децата. „Стъпката е направена в тази посока от страна на Св. Синод и въпросът трябва да се реши своевременно”, заключи г-жа Попова.

Текст: Десислава Панайотова Снимка: Президентство на Р България