03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Врачанският митрополит Григорий участва в Международна православна конференция, организирана от Александрийската патриаршия

| Автор: Българска Патриаршия

Представителите на поместните църкви заедно с Негово Светейшество Александрийския патриарх Теодор II

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП от 14.05.2018 г., прот. № 8, Врачанският митрополит Григорий бе определен да вземе участие в Международна православна среща, организирана от Александрийската патриаршия.

На 24 юни бе отслужена тържествена св. Литургия в манастира "Св. Сава", възглавена от Негово Светейшество патриарх и папа на Александрия и цяла Африка Теодор II, в която молитвено участие взеха представителите на Поместните православни църкви, които присъстват в Международния форум. Срещата се провежда в дните 24-27 юни на тема: "Свети свещеномъченик, Патриарх Александрийски и след това Константинополски, Кирил Лукарис", и е по повод 380 години от мъченическата му смърт. Той бе причислен към лика на светиите през октомври 2009 г.

На 25 юни конференцията започна с прочитането на официалните приветствия от представителите на Поместните православни църкви.

Митрополит Григорий прочете приветствие от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, в което се казва: "Днес – в началото на третото хилядолетие след дивното Въплъщение на Божия Син и Слово, Господ наш Иисус Христос, – когато човечеството все повече и все по-упорито се отдалечава от Христа и Неговата Църква, и върви по свои собствени пътища, въпросът за мисията и свидетелството на Църквата се изправя пред нас с нова и още по-голяма от когато и да било острота, тъй като сред нас и около нас текат процеси, които заплашват да подринат самите основи на съвременната, изградена от християнството, цивилизация и да върнат човешкия род в състояние по-лошо и от древното езичество. В такива дни и години Църквата и всички ние имаме особена нужда от примери и образци за усърдно и всеотдайно пастирско служение, какъвто безспорно за цялата Православна църква е и винаги ще бъде свети Кирил Лукарис, патриарх Александрийски и Константинополски".

В конференцията участват представители на Константинополската, Руската, Българската патриаршии, както и на Кипърската, Атинската, Полската архиепископии и Православна църква на Чешките земи и Словакия. Доклади бяха прочетени от митрополита на Найроби Макарий, митрополита на Петра и Херонисос Герасим и прот. Николай Какавелакис. В темите бе обърнато внимание на живота и делото на големия йерарх, както и на неговите богословски трудове. В края на деня представителите на Поместните църкви се срещнаха с Генералния консул на Гърция в Александрия - г-н Емануил Какавелаки.

Текст: Ангел Карадаков Снимки: Александрийска патриаршия