03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Врачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископската хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом II

| Автор: Българска Патриаршия

Врачанският митрополит Григорий участва в тържествата по повод 40 г. от епископката хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом II

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий взе участие в тържествата по повод четиридесетата годишнина от епископската хиротония на Кипърския архиепископ Хризостом II.

Честванията започнаха на 23 февруари, когато в Кипър пристигнаха Александрийският патриарх Теодор II и Антиохийският патриарх Йоан X, а заедно с тях представители на Поместните православни църкви.

Вчера на Неделя на св. Православието бе отслужена съборна св. Литургия, като молитвено участие взе президентът на Кипър Никос Анастасиадис и десетки православни християни от Кипър. След богослужението поздравителни адреси прочетоха митрополити от Кипърската църква, както и двамата патриарси, като дадоха своята висока оценка за дейността на архиепископ Хризостом, която несъмнено е в полза на Православието. Прочетено бе и послание от Вселенския патриарх Вартоломей.

Врачанският митрополит Григорий прочете поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което се казва:

"В деня на изпълването на благословената четиридесета годишнина от Вашата лична огнена Петдесетница – епископската Ви хиротония в далечната 1978 г. - приемете, лично от наше име, и от името на събратята ни митрополити от Св. Синод на Българската православна църква всесърдечни благопожелания за крепко здраве и изобилни сили, за дръзновение и бодър дух в апостолското и архипастирско служение, с което вече второ десетилетие увенчавате своя християнски и монашески път на ревностен Христов служител, верен на Господа разпоредник в светата Му Църква.

Радостни сме, че във Ваше лице древната и славна, апостолска и мъченическа Кипърска църква има изряден, високоавторитетен и всецяло отдаден на служението си предстоятел – достоен приемник на именити предшественици, верен продължител на апостолски и светоотечески завети и истинска духовна опора на православния кипърски народ. Архипастир с доказано благотворно въздействие върху църковния и обществения живот във Вашата прекрасна и от Бога благословена страна.

Православна България Ви познава и винаги ще Ви помни и като добър приятел на Българската православна църква, с когото ни свързват дългогодишни братски връзки на любов и взаимно сътрудничество. Особено помним и ценим присъствието Ви и Вашето активно участие в състава на делегацията на светата Кипърска архиепископия през 1998 г. – на Всеправославния разширен и надюрисдикционен събор, свикан в старопрестолна София, който беше повратна точка в процеса на преодоляване на настъпилия у нас след политическите промени от 1989 г. достопечален вътрешен разкол.

Нека Бог бди над Вас и над цялата братска Кипърска църква, да Ви укрепва и щедро Ви дарява Своята неоскъдяваща благодат, та под архипастирските Ви грижи Христовата света Църква в Кипър да продължава още дълго да крепне и да възраства в Господа за слава Божия и за доброто и благопреуспяването на Вашето богодарувано паство.

Честита и благословена годишнина!"

Кипърската църква е първата, исторически появила се, автокефална църква след петте древни патриаршии.

Текст: Ангел Карадаков Снимки: Антиохийска патриаршия