16 януари 2022, неделя

✝ Неделя 12 след Неделя подир Въздвижение ¬ на 10-те прокажени. Честни вериги на св. ап. Петър.Преп. Ромил Видински. Св. свщмчк ДамаскинГабровски. Гл. 5, утр. ев. 8, ап. Кол. 3:4-11 (с. 266), лит. ев. Лк 17:12-19 (Тип. с. 183)
church

Всенощно бдение в Бачковската Св. Обител

| Автор: Бачковска света обител

IMGP0250b.jpg

На 19 срещу 20 януари, в деня, когато светата ни църква почита последния светител на Втората българска държава – светия Патриарх Евтимий Търновски, в Бачковския манастир ще се проведе всенощно бдение в памет на небесния застъпник за целия български народ пред Светата и Животворяща Троица. Чиято чудодейна намеса и промисъл, въпреки волята на поробителя, съхранила живота на светителя от меча на палача и довела го в Бачковската обител, за да продължи в нея приетото пред Бога послушание на „ловец и спасител на души” и прояснител на Словото, останало за дълги години единствен светъл лъч в мрака на робството. Бачковският манастир се е удостоил и с честа да бъде място на упокой на светеца, та в деня на всеобщото възкресение, когато се възправят светите му кости и духът се върне в мъртвото тяло, той да бъде отново сред народа, на когото винаги саможертвено е служил. 

Бдението ще започне в 21 часа на 19.01.2022г., като богослуженията ще бъдат водени от Преосвещения игумен на манастира, Велички епископ Сионий в съслужение с братята на обителта и гости от други православни обители, а от клиросите псалти ще огласяват сводовете на католикона на манастира.