07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Второ допълнено издание на Псалтикиен минейник – том първи, на български език

| Автор: Сливенска митрополия

Псалтикиен минейник

С благословението и под редакцията на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий излезе от печат второ допълнено издание на Псалтикиен минейник – том първи на съвременен български език, включващ песнопения за празниците през месеците януари, февруари и март. Преводите и адаптациите са дело на академик Методий Григоров – протопсалт на Българската православна църква.

Ако в първото издание бяха поместени само „славите” на “Господи, воззвах”, на стиховните и на „Всякое дихание”, в това разширено издание са включени всички стихири на “Господи, воззвах”, на стиховните и на „Всякое дихание”. Включени са още тропарите, всички седални и седалният след полиелея, стихирата след 50-ия псалом и светилните.

В първото издание бяха поместени песнопения за 16 празника, а сега са добавени песнопенията на още пет празника: на преподобни Гавриил Лесновски, на св. Симеон Богоприимец, на св. Кирил Славянобългарски, на преподобни Алексий човек Божи и на Събор на св. архангел Гавриил. Във втората част на минейника са намерили място най-важните песнопения, нотирани на невмен и западен нотопис. Така разширеният том първи на минейника надхвърля 300 страници.

Издаването на цели служби на литературен български език е събитие в църковно-певческата практика на Българската православна църква. Това дава прекрасна възможност на вярващите да получат пълна представа за честваното събитие или за чествания светия, да се запознаят, да разберат и да почувстват дълбокото съдържание на празничните църковни песнопения, които изпълват с възхищение нашите души и сърца.

Желаещите да се сдобият с минейника могат да го закупят от столичната църква „Св. Неделя” или да се обърнат към автора Методий Григоров на телефон 0888865574.

Вълкан ЯНЕВ