03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Юбилейни празненства по повод 200-годишнината на Санкт-Петербургската православна духовна академия

| Автор: Отдел "Връзки с обществеността"

Санкт-Петербургска духовна академия

Тази година една от водещите духовни школи - Санкт-Петербургската православна духовна академия - навършва 200 г. от обособяването си като висше учебно заведение. По този повод на 9 октомври в академичния храм „Св. ап. и ев. Йоан Богослов” е била отслужена божествена св. Литургия во главе с Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. В богослужението са взели участие архиереи на РПЦ и на сестрите православни църкви. В рамките на юбилейните празненства ще бъде отбелязана и 30-годишнината на регентския курс към академията и 80-годишнината от рождението на един от ярките й възпитаници – приснопаметния митрополит Никодим (Ростов). Празненствата ще продължат до 11 октомври.

От българска страна по решение на Светия Синод на БПЦ участие в тържеството ще вземат Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Иларион и доцент Димитър Киров, декан на Великотърновския богословски факултет.

Традициите на това учебно заведение - сформирано през ХІХ век, в периода на най-големия разцвет на руското богословие – стават основа за неговото възраждане и разцвет в средата на ХХ в.

В тази академия получават духовно образование не само много клирици на Руската православна църква, но и видни представители на другите православни църкви: ревностни архиереи, самоотвержени пастири и известни богослови, в това число архиереи на БПЦ и преподаватели в нашите богословски школи.

В наше време Санкт-Петербургската духовна академия продължава да бъде важен научно-богословски център.

Овучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

СПДА [1.73MB]