15 април 2024, понеделник

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим
church

З3 метров кръст се възвиси над Сливен

| Автор: Сливенска митрополия

З3 метров кръст се възвиси над  Сливен

Всеки, който пътува по шосетата Бургас – София, Ямбол - Сливен, София – Бургас не може да не забележи огромният 33 метров кръст, възвисил се на връх „Бармука”западно от гр. Сливен. Кръстът се вижда и от всички квартали на града, както и от околните села на Сливенска община. Преди една година, когато се появи в медийното пространство идеята за монтиране на този християнски символ, в общественото пространство на града се обменяха различни мнения: чия е идеята за този кръст?, кому е необходим той?, кой ще го финансира?, защо тези средства не се вложат в други социални дейности? и пр. пр. от този род. Сега, когато кръстът е вече факт, намираме за необходимо да дадем информация във връзка с неговото изграждане.

Преди всичко трябва да се знае, че преди Рождество Христово кръстът бил символ на безчестие и позорна смърт, защото на кръст разпъвали най-големите престъпници. Христос обаче освети кръста със Своята изкупителна смърт и от тогава та до днес, той е символ на жертвена любов и победа над злото, символ на Христа и Неговото спасително дело, белег на принадлежността ни към Христовата църква. Днес светият кръст е най-свещен и най-почитан предмет за християните.

През пролетта на 2007 година младите сливенски бизнесмени братя Гочеви предложиха на Сливенския Митрополит Иоаникий да даде благословение за монтиране на кръст над град Сливен, който да напомня на жителите на града, че живеят в християнска страна. Митрополит Иоаникий с радост прие предложението и възложи да се изготви проект, който да бъде одобрен от епархийския съвет. Проектът бе изготвен от фирма „Индустриалдизайн” ЕООД Сливен с ръководител инж. Иван Станев в два варианта. Единият бе масивен с плътен материал, а вторият ажурен. Сливенският епархийски съвет в заседанието си на 12 октомври, 2007 година, протокол № 6 разгледа двата варианта на проекта и одобри втория с мотиви, че ще бъде по-устойчив на специфичните атмосферни условия в Сливен. Епархийският съвет обсъждайки предложението и проекта единодушно прие да се монтира кръста, който да напомня на днешните жители и на бъдещите поколения, че Сливен е древен християнски град и наследник на гр. Туида, който според Епифанивият епархийски списък отразяващ иерархическата система на църковната организация от времето на Юстиниян Велики до 733 година, е един от петте митрополитски центрове в империята наред със Созопол и Месемврия. Да напомня, че Сливен е наследник на ”Малката Света Гора” от времето на Второто българско царство. Да напомня, че по времето на Възраждането и учредяването на Българската Екзархия той не случайно е определен за митрополитски град, център на епархия.

След решението на епархийския съвет и уреждането на всички необходими административни и технически процедури Митрополит Иоаникий освети терена и направи първа копка за монтиране на кръста. Създаден бе инициативен комитет начело с братя Гочеви, който пое ангажимент за Димитровден на 2008 година кръстът да бъде готов, но настъпилата финансова криза забави строителството. Бог обаче помага за осъществяване на добрите намерения на Своите чада и за Димитровден на 2009 година сливналии можаха да се зарадват на изключителната духовна придобивка за града. Разбира се, кръстът все още окончателно не е завършен. Предстои боядисването му и прекарване на електричество до него, за да бъде осветен през нощта, след което, в удобно време кръстът ще бъде осветен от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Средствата за направа на път до мястото и изграждането на кръста бяха осигурени от братя Гочеви и бизнесмени от инициативния комитет. Реализирането на идеята получи безрезервна подкрепа и от кмета на общината г-н Йордан Лечков и директорът на РУГ Сливен г-н Пейчо Върбанов.

Ето и кратки сведения за братя Гочеви, главни и основни ктитори на кръста. Братята Димитър и Зафир Гочеви са родени в гр. Сливен във въцърковено православно християнско семейство. Дядото на братята, известният на по-възрастното поколение православни християни ставрофорен иконом Зафир Дамянов, през шестдесетте и началото на седемдесетте години на миналия век, бе един от най–усърдните и уважавани свещенослужители в катедралния храм „Св. Димитър” Наследили благочестието и обичта към православната църква, братя Гочеви построиха църква в чест на „Св. Троица” във вилната зона на гр. Сливен, помагат и за възстановяване и строителство на нови православни храмове и манастири в Сливенска епархия. Бог да им дава здраве и успехи в бизнеса, за да помагат и за други църковно полезни начинания. Благодарност и на всички бизнесмени, дарили парични средства и материали за изграждането на Кръста.

Озвучаване: Владислав Трифонов

Прикачени файлове

Сливен [4.78MB]