03 юни 2023, събота

Св. мчци Лукилиан, Клавдий, Ипатий, Павел,Дионисий и мчца Павла девица. Св. Маркелин.Преп. Атанасий Чудотворец (Задушница) (Тип. с. 474)
church

За Освобождението

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Храм 'Свети Йоан Рилски'

Датата 3 март трябва дебело да бъде подчертана не само в страниците на историята, но трябва дълбоко да бъде гравирана и в душата на българския народ.

Пет столетия той беше под тежестта на мрачното робство. През това дълго време на мъки и страдания неговите песни и молитви бяха жив израз на тъга и неволя. Вярно е, че българската майка винаги е раждала юначни синове, които дадоха живота си за светлия блян на свободата. Стефан Караджа и Хаджи Димитър, легендарният Апостол на свободата - Васил Левски, великият поет-революционер Христо Ботев, Волов, Бенковски, Каблешков и много други се принесоха в жертва на народния блян.

Ползата от тия жертви беше тая, че теглото и кървавата трагедия на поробения народ станаха известни на просветена Европа. Взе думата и великият император на руския народ. Заедно с тях тръгнаха на юг със страшна клетва на уста да умрат за свободата на християнска България румънци, финландци и българи – опълченци. Стотици хиляди жертви, дадени за нашата свобода е велико жертвоприношение, което ще извика не само нашата адмирация, но и нашата признателност. И това трябва да се помни.

По традиция в гр. Търговище Националният празник започва с панихида за загиналите за Освобождението на България руски, румънски, финландски войни и български опълченци, отслужена от архиерейския наместник ик. Славчо Проданов и прот. Димитър Байков в църквата "Св. Йоан Рилски". Заедно с християните, които дойдоха да се помолят, в храма бяха кметът на града - д-р Красимир Мирев, областният управител - Митко Стайков, председателят на Общината - Николай Даскалов, депутати от ГЕРБ и БСП.

От храма празникът се пренесе до Общината, където тържествено бе издигнат националният флаг от кмета д-р Мирев. Празничното шествие продължи към Паметника на българо-руската дружба, където в знак на признателност бяха поднесени цветя.

Бог да прости всички, които положиха костите си пред олтара на Отечеството и дадоха възкресение на един цял, забравен дотогава народ – българския!

Материала подготви: презвитера Валентина Проданова