07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Заключителен концерт на XV-я Международен фестивал за православна музика "Достойно есть", Поморие- ФОТОРЕПОРТАЖ

| Автор: Сливенска митрополия

Фоторепортаж от заключителния концерт на XV- я Международен фестивал за православна музика 'Достойно есть'

XV-я Международен фестивал в Поморие завърши със заключителен концерт на участниците и с връчване на отличия на хоровете и диригентите. Всички те бяха индивидуално оценени и удостоени с грамоти за прецизно музициране, ансамблова звучност, вглъбена интерпретация или успешен дебют. Кметът на община Поморие Иван Алексиев лично връчи на кмета на руския град Троицк Владимир Дудочкин и един по-специален диплом за дългогодишна подкрепа и принос в развитието на фестивала и специален диплом на диригента на Старозагорската опера маестро Младен Станев, чиито хористи за първи път, изключително впечатляващо се представиха във фестивалната програма.

От архиерейския престол Високопреосвещеният митрополит Йоаникий с внимание проследяваше изпълненията, а диригентите лично се благославяха от него. В края той изрази радостта си от успеха на XV МФПМ „Света Богородица – Достойно естъ” и даде благословията си за следващото 15-то юбилейно издание.

„Този фестивал ми доставя особено голяма радост", каза в своето заключително слово Сливенският митрополит Йоаникий, който през всички фестивални дни неизменно пребиваваше в храма и с внимание слушаше концертните изпълнения. "Св. ап. Павел казва, че една е светлината на слънцето, друга е светлината на месечината, трета е светлината на звездите, а и звезда от звезда се различава. Много се потрудихте, но и голяма награда получихте, защото музиката достига най- дълбоко до човешкото сърце... Ценим поезията, ценим литературата, но музиката стига до най-тънките струни на нашата душа. Тя остава да звучи у нас, в нашите уши и сърца и след вашето заминаване от Поморие... Затова ние ви благодарим и молим Бога да ви укрепява, щото ни помогнахте да забравим - макар и за малко - нашите житейски грижи, проблеми и изпитания. Вашето пение не е само музика, но и молитва, която прославя Бога и възпява най-чистата , най-святата, най-великата - Пресвета Богородица!“- каза развълнувано Сливенският кириарх и пожела:

„Бъдете живи и здрави! Бог да ви укрепява! И отново да дойдете догодина в нашия град Поморие, който се прослави с този фестивал на православната музика „Достойно есть“!

Текст и снимки: Весела Игнатова