03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Западно- и Средноевропейска епархия получава сграда за храм в Хага

| Автор: Митрополия на Западна и Средна Европа

Западно- и Средноевропейска епархия получава сграда за храм в Хага

В Хага вчера Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний финализира сделката за закупуването на нов храм в града на адрес: "Bakkerstraat" № 57a, Den Haag. Храмът ще се стопанисва и ползва от Българската православна църковна община „Св. Паисий Хилендарски“. Средствата за закупуването на имота са отпуснати от Министерския съвет на Република България.

Митрополит Антоний бе подпомогнат в това богоугодно дело от мотивираните и посветени на делото люде, на които той и всички изказваме дълбока благодарност:

- Негово превъзходителство г-н Румен Александров посланик на РБ в Кралство Нидерландия;

- свещеник Йоан Манев енорийски свещеник в гр. Хага;

- г-жа доц. Д-р Мария Кьосева юридически съветник на Св. Синод;

- г-жа Боряна Петкова магистър по холандско право на университета в гр. Лайден.

Западно- и Средноевропейска епархия планира да извърши сериозен ремонт на новопридобития храм „Св. Архангели Михаил и Гавриил“, така че култовата сграда да бъде устроена според изискванията на православния канон. Действително, от 2000 г. до сега храмът се е използвал от българската църковна община, но бидейки чужда собственост само е бил пригоден за богослужения. След предстоящият ремонт, обаче, ще отговаря на всички канонични изисквания.

Не само православните българи, но и православните християни в Хага и околността – Амстердам, Ротердам, Утрехт ще могат да се черкуват в него. В Холандия има добра развита инфраструктура и пътуването от 30-45 мин. не се смята за пречка или проблем. Гръцката и Руската Църкви имат свои храмове в тези градове, но има голям брой православни гърци, румънци, руснаци, украинци, грузинци, холандци, сърби които поради лични причини или географско удобство биха предпочели да посещават службите в българския храм.

Според статистиката за 2014 г. в Холандия е имало 6000 деца с български произход на възраст 6-18 години, регистрирани в училище, което предполага около 20 000 официално регистрирани българи. За 2018 г тази цифра нараства на 30 000, но това не е реалната цифра, тъй като голяма част от българите пребивават без адресна регистрация. Известно е обаче, че темпото, с което нараства българската имиграция в Кралството е около 2500 души годишно. Според неофициални данни, базиращи се на полицейски данни, в Кралство Нидерландия, под една или друга форма, годишно пребивават над 500 000 души, притежаващи български паспорти. Най-голяма е концентрацията в региона около Хага-Ротердам. 30% от учащите се в Хагския Университет са българи. Това определя един значителен сегмент сред младите хора, които са предимно от български произход и са православни християни.

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний има сериозни планове за развитие на енорийския и кутурен живот в Българската православна църковна община „Св. Паисий Хилендарски“ така че тя да се превърне в естествено средище не само на православния християнски живот, но и на културно-просветните инициативи на общостта в новия им молитвен дом "Св. Архангели Михаил и Гавриил", така че да станат сериозен фактор в религиозния живот на Холандия. За пълното постигане на тези планове е нужно сериозните му архипастирски молитви и грижи да бъдат подкрепени молитвено и делово от православното изпълнение в Хага и да се умножават не само членовете на БПЦО, но и делата им на правда и църковност.

Да честитим на митрополит Антоний, на цялата Западно- и Средноевропейска епархия и на всички в Хага и околността новата им придобивка и молитвено да им пожелаем много духовни и материални успехи с небесното покровителство на Свети Паисий Хилендарски и Светите архангели Михаил и Гавриил.

Текст: прот. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод Снимки: Западно- и Средноевропейска св. митрополия