21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бе награден с царския орден “Св. Александър”

| Автор: Българска патриаршия

378282817_1682645132244793_6432453538828558716_n - Copy.jpg

На 18 септември Негово Величество Цар Симеон II, Велик магистър на Царските ордени, удостои Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний с Великия офицерски кръст на Царския орден “Св. Александър” по повод 10 години от каноническия му избор, мисионерската му дейност за българите в диаспора и за особените му заслуги към съхраняването на молитвената и историческа памет на Царската ни династия.

Орден “Св. Александър” е основан от княз Александър I в края на 1881 г. и първите наградени с него са били предимно чужди граждани - короновани особи и високопоставени сановници, с цел да се подпомогнат дипломацията и усилията на монарха и правителството за укрепването на международния авторитет на новата държава. След края на Сръбско-българската война са добавени и два раздела на ордена, предназначени за военни и фронтови заслуги – с кръстосани мечове.

Когато Фердинанд Сакс-Кобург и Гота сяда на българския престол, той става Велик магистър на ордена, който дотогава е съставен от пет степени и сребърен кръст. През 1888 г. сребърният кръст официално е добавен към останалите под формата на шеста степен на ордена. След цар Фердинанд I последователно цар Борис III и цар Симеон II стават Велики магистри на династичния орден, който последният български монарх продължава да дава, докато е в изгнание, а и до днес.

Кавалери на ордена са били някои от най-бележитите имена на българската църка - екзарсите Антим I, Йосиф и Стефан, а след това и Българският патриарх Кирил. През 1965 г., докато е в изгнание, царят удостоява със “Св. Александър” и Йерусалимския патриарх Венедикт.

Носител на същия орден е и Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.