03 юли 2022, неделя

3 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Иакинт. Събор на св. Доростолски мъченици. Гл. 2, утр.ев. 3, ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), лит. ев. Мт 6:22-33
church

Започна подготовка по подписване на съборни документи на събора в Крит

| Автор: Българска Патриаршия

Започна подготовка за подписване на съборни документи на Светия и Велик Събор

На вчерашното заседание, на събора на о. Крит, с малки поправки започна процесът по подписването на документите за „Автономията и начинът за нейното провъзгласяване“ и „Православната диаспора“, това стана ясно от вчерашния брифинг направен от членове на Всеправославния секретариат. Вчера бе подчертано също, че обсъдените документи са приети, макар и още да не са подписани.

Днес пък започна подписването на предходните два документа за „Мисията на Православната църква в съвременния свят“, който беше първата обсъдена на събора, и „Важността на поста и неговото спазване днес“.

Документът за „Тайнството Брак и препятствията за него“ ще бъде подписан възможно най-бързо, увериха на ежедневния брифинг на събора.

Процесът на подписване се забавя поради големия брой на представителите на събора (близо 300), които трябва да подпишат документите.

На утрешните заключителни сесии ще бъде дискутиран въпросът за „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят“.

Снимки: Официален сайт на събора в Крит - www.holycouncil.org