15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

Заупокойна богослужбa в памет на приснопаметния Български патриарх Кирил

| Автор: Българска Патриаршия

Заупокойна богослужбa в памет на приснопаметния Български патриарх Кирил

„Изпълнете дълга си! Не търсете слава от това, а смирено благодарете Богу, че ви е дарувал сили, за да го изпълните. Работете непрестанно и с всички сили за благото на Божията църква и народа ни. Не събирайте знание и способности само за себе си, но се грижете и други да се сдобиват с тях и не спирайте да опитвате да запалите у тях пламък в сърцето им за духовно служение!” - това са някои от заветите, които Негово Светейшество Кирил, патриарх Български и митрополит Софийски, е завещал на църковното изпълнение и които днес Тивериополският еп. Тихон припомни на събралото се множество в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Точно в този храм преди 40 години ковчегът с приснопаметния първойерарх на БПЦ е положен за поклонение и хиляди чеда на родната ни Църква прекланят глави и сърца пред светлата му памет. Днес, когато Църквата е отредила да спомняме и отправяме молитви за опрощение на скъпите ни починали, под купола на храма се събраха архиереи, свещенство и миряни, начело с нинездравстващия Български патриарх и Софийски митрополит Максим, за да засвидетелстват своята почит и признателност към бележития църковник и да изпросят от Бога милост за душата му.

С благословението на Негово Светейшество патриарх Максим Заупокойната света Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий. Заедно с него в братско съслужение застанаха високопреосвещените митрополити: Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Негово Високопреосвещенство Цагерски и Лентехски архиепископ Стефан (Калайджашвили) от Грузинската православна църква; преосвещените епископи: Стобийски Наум, Тивериополски Тихон, Знеполски Йоан, Константийски Антоний; архим. Дионисий, ст. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия в София, ректорът на СДС, храмовото свещенство и свещенослужители от софийски храмове.

След св. Литургия лично Негово Светейшество патриарх Максим оглави последвалата панихида, за да измоли от Бога прощение на греховете на именития си предшественик и вечен покой в селенията, където почиват душите на праведниците. Към архиерейския събор за заупокойното моление се присъединиха и високопреосвещените Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон и Неврокопски митрополит Натанаил. Слово в памет на блаженопочившия български първойерарх произнесе Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски”. Както мнозина от присъстващите, той лично се е докоснал до личността на патриарх Кирил и пази скъпи и незабравими спомени за него.

Като припомни някои от заветите, които приснопаметният Патриарх ни е завещал с думи и дела достойни за подражание, епископ Тихон изрази своето убеждение, че „ние трябва да се чувстваме продължители на духовното дело на нашите предци, техни наследници и ползуватели на духовните блага създадени от тях. Да осъзнаем дълга си към това наследство, като го съхраняваме и умножаваме за идните поколения. Почитта към починалите предци не бива да се ограничава в рамките на едно-две поколения. Наш дълг е като пастири, като майки и бащи да предаваме на поколенията старанията, усилията и заслугите на всички далечни наши предци към Църквата, Отечеството, народа ни. Това е то: народна свяст. Това е спойката на отделния човек с народа и неговата история. Това трябва да е съединението, което прави силата!” - каза той. (Публикуваме пълния текст на възпоменателното слово.)

С надежда за Божията милост и вечен живот клирът и народът с едно сърце и уста отправиха молитви към Бога за блаженопочившия български първойерарх. Накрая светейшият патриарх Максим възгласи: „Бог да прости приснопаметния патриарх Кирил! Вечна и блажена да бъде паметта му!” - и всички запяха „Вечная памет”.

Текст: Александра Карамихалева Снимки: Атанас Димитров - АтаДим