25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Заупокойна молитва за годишнината от Обесването на йеродякон Игнатий в гр. Шумен

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Заупокойна молитва

На основание Решение на Св. Синод - Протокол №2 от 23. 01. 2010 г. свещенослужителите от БПЦ получиха благословение да отслужат Заупокойна молитва за годишнината от обесването на йеродякон Игнатий (Васил Левски), въпреки че тази година денят се случи в първата седмица на Великия пост, когато заупокойни молитви не се разрешават.

Свещениците при храм "Св. Три светители", гр. Шумен, прот. Красимир Капитанов и свещ. Васил Василев отслужиха възпоменателна Заупокойна молитва за свещенослужителя, християнина и пламенния, неустрашим вдъхновен борец за свободата на България Васил Левски. В храма присъстваха основните медии в града, които отразиха събитието.

Присъстваха и много християни, които преклониха глави пред светлата памет на Апостола на свободата!

След службата отец Васил произнесе слово на тема "Образът на свещенослужителя и православния християнин у йеродякон Игнатий - Васил Левски".

"...Днес от дякон Игнатий за поколенията ще остане не само споменът за един патриот и революционер, но и споменът за един чист православен християнин и духовник. Като скъпа реликва са запазени отрязаните му коси, кръстчето от Божи гроб, на което има снимка с неговия лик, "Бележника", 150 писма, сабята, револверът, дяконските богослужебни одежди в Сопотския манастир и горчивият спомен за изгубените тленни негови останки."

Бог да го упокои в Небесното Царство!

Текст: свещеник Васил Василев