28 септември 2023, четвъртък

Преп. Харитон Изповедник. Св. прор. Варух (Тип. с. 90)
church

Заупокойна молитва за приснопаметните архиереи на Варненска и Великопреславска епархия

| Автор: Варненска и Великопреславска света митрополия

001.JPG

След Вечернята на 2 юни 2023 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с духовниците на Митрополитския катедрален храм “Успение Богородично” с председател иконом Стефан Николов, отслужи заупокойна молитва за приснопаметните Варненски и Великопреславски митрополити.

В навечерието на Черешова задушница трисагият беше отслужен в Митрополитската алея, намиращи се в Централни гробища, където са погребани Варненските и Великопреславски митрополити Кирил (†2013), Йосиф (†1988) и Симеон (†1937), както и архиереите от гръцкия период Григорий (†1896), Порфирий (†1864) и Захарий (†1821).

Митрополит Йоан отбеляза в своето слово, че нашата молитва е постоянна за тях – тези, които са известни и тези, които не са. “Варненската епархия има много богата история и тя е преминала през много различни ситуации и промени във времето, но слава Богу, че в следосвобожденския, а и в предосвобожденския период попада в сериозни ръце на достойни мъже, които отдадоха живота си за делото Христово”, заяви Негово Високопреосвещенство.

Той допълни, че “не може да се обезпамети това, което не се обезпаметява в живота на светата Църква, в живота на архиереите... Бог да ги прости! Те направиха каквото можаха. Господ да ги упокои и да ги всели в селенията на праведните. Амин.

Изготви: Георги Великов