05 юни 2023, понеделник

Свети Дух. Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Тип. с. 477)
church

Заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за Освобождението на България в Шумен

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Националният флаг

Със заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве започна днешният Национален празник в шуменския храм „Св. Възнесение Господне“. Те бяха отслужени от архиерейския наместник в Шумен, ставроф. иконом Димитър Николов в съслужение с още петима свещеници, прот. Красимир Капитанов, свещ. Емил Павлов, свещ. Васил Василев, свещ. Иван Павлов, йеромонах Методий от Русенска епархия - студент в града. Пред мемориалните плочи в двора на църквата с надпис „Вечна памет на участниците в опълчението през 1877-1878 г.“. Общо 133 шуменски опълченци са записали имената си в борбата за освобождението на България.

„На днешния ден целокупният български народ с признателност поднася своята почит към всички онези, които са дали живота си за свободата на нашето Отечество – заяви пред присъстващите отец Димитър. – Ние, потомците на тези герои, трябва да положим невероятно много усилия, за да съхраним наследството, което те са ни оставили и да пазим техните завети.“

Традиционният военен ритуал и поднасяне на венци и цветя се състоя пред Паметника на загиналите във войните шуменци, на площад „Кристал“. Тържествено слово произнесе кметът на община Шумен Красимир Костов.

На почетен караул пред мемориалните плочи бяха застанали членове на родолюбивия комитет „Крум Страшний“. В знак на признателност венци и цветя бяха поднесени от представители на православните храмове "Св. Възнесение Господне" и "Св. Три светители", от кмета на община Шумен Красимир Костов, народните представители от ГЕРБ Красимир Минчев и Ивайло Тошев, областния управител Димитър Александров, председателя на Общинския съвет в Шумен Даниела Русева, областните и общинските ръководства на ГЕРБ и СДС, от национално дружество „Традиция“ – регионален клон Шумен, и още много гости и граждани на Шумен.

Пред сградата на Община Шумен се състоя тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и беше изпълнен националният химн. След това в тържествен марш преминаха военни блокове.

Празникът завърши с тържествен концерт в препълнената зала на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ под наслов „3 МАРТ - Подвиг, безсмъртие, бъдеще”.

Материала подготви свещеник Васил Василев