16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

Заупокойна света Литургия и Опело на свещеноиконом Николай Николов от Велики Преслав

| Автор: Варненска и Великопреславска света митрополия

001.JPG

На 1 юни 2023 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Заупокойната света Литургия и опелото на свещеноиконом Николай Николов в храм “Св. Св. апостоли Петър и Павел”, град Велики Преслав.

Благолепният храм събра множество духовници и християни от епархията и страната, които дойдоха да уважат и да се помолят за многообичния отец Николай. Сред духовниците, които съслужиха с Архиерея бяха ставрофорен иконом Димитър Стойков – архиерейски наместник на Шуменска духовна околия, както и ставрофорен иконом Неделчо Чанков, председател на храм “Св. Архангел Михаил”, град Велики Преслав.

Митрополит Йоан изказа искрени съболезнования на близките и роднините на отец Николай и заяви в своето слово, че “ние оценяваме неговото отсъствие, или тази раздяла, която е трагична, която е болезнена, която носи болка и страдание в човека от причинената смърт, но ние разбираме думите на премъдрия Соломон, който казва: “Бог не е създал смъртта” (Прем. Солом, 1:13). Бог иска всички човеци да се спасят.

При смъртта на всеки един човек ние изпитваме страдание, болка и скръб. И това е напълно нормално, защото смъртта е раздяла. Тя отнема човека от неговите задължения. Смъртта е алогична. Човек не е създаден за тление, той е богоподобно същество и затова вярата в безсмъртието на човека, вярата във възкресението Христово осмисля нашия живототбеляза още Архиереят.

Цялото слово на Негово Високопреосвещенство може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/214949568018302.

В продължение на близо две десетилетия иконом Николай Николов полагаше особени грижи за поверените му енории в град Велики Преслав и град Върбица, както и в селата Драгоево, Златар, Миланово и Суха река. Благодарение на неуморния му труд днес в Българската православна църква има много просветени млади семейства, както и църковни певци и духовници, които украсяват с песенна възхвала към Бога множество храмове из страната.

Продължавайки делото и завета на светите отци, просияли в земите на древната българска столица Преслав, както и на големия народен подем през Възраждането за съхраняване, опазване и въздигане на духовното и просветно дело, отец Николай се грижеше за благолепния храм в Стария Преслав, построен в чест на светите равноапостолни братя Кирил и Методий и в спомен на 1000-годишнината от смъртта на великия български цар Симеон (893 – 927).

Отецът беше председател и на богатия с историята и устроението си храм в град Велики Преслав, посветен на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, в двора на който беше погребано тялото на покойния духовник.

Вечна и блажена да бъде паметта му! Бог да го прости и упокои! Амин!

Изготви: Георги Великов