22 юли 2024, понеделник

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Възвръщане мощите на св. свщмчк Фока
church

Завърши Дванадесетата Седмица на православната книга във Варна

| Автор: Варненска и Великопреслaвска митрополия

Седмица на православната книга

От 6 до 12 септември в гр. Варна се състоя Дванадесетата Седмица на православната книга. Форумът няма аналог в България, а и в православния свят и се организира от 1998 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

Дванадесет години проявата е част от културния живот на гр. Варна и събира автори и издатели на православна литература от цял свят.

Темата на семинара тази година беше "Исихастката традиция и съвременният църковен живот".

Варненската и Великопреславска св. Митрополия е основен организатор на Седмицата на православната книга и вижда в проявата продължение на традицията за църковна просвета и култура, заложени от основателите на Преславската книжовна школа - учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий.

Съорганизатори на Седмицата на православната книга са Община Варна, Международният обществен фонд „Единство на православните народи”, Балканският православен младежки съюз, Фестивалният и конгресен център - Варна.

Темата беше много интересна и имаше много да се каже, а още повече да се пита.

Исихазмът… Мълчанието… Негово Високопреосвещенство Черногорско-Приморски митрополит Амфилохий се пошегува, че исихазмът е мълчание, а ние сме се събрали да си говорим.

Говорейки и слушайки, всички ние научихме много за исихазма, за неговото разпространение в цяла Европа, за неговия словесен оформител св. Григорий Палама и други исихасти. Темите бяха много, а докладите изчерпателни.

На 6 септември, понеделник, в Пленарната зала на Община Варна се състоя откриването на Седмицата на православната книга. Форумът бе открит от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Областният управител на гр. Варна г-н Данчо Симеонов приветства присъстващите, като благодари за успешното взаимодействие между двете институции - Църква и държавна власт. Изказа задоволство от проявата и сподели, че преди е присъствал на нея като частно лице, а сега като представител на варненските институции. Събитието бе уважено от представители на общинската и областната администрация, представители на Военноморските сили, генералните консули на Русия и Украйна.

След приветствието на официалните гости вечерта продължи с доклад на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил на тема „Монашеството като форма за запазване на евангелските заповеди и преданието на Църквата”. Свещеник Йоан Карамихалев от столичния храм "Света София" представи своята нова книга "Записки по православна християнска етика", като проследи основните теми залегнали в нея. Денят приключи с доклад на д-р Валентин Кожухаров, завеждащ мисионерския отдел на Великотърновска света митрополия, който говори за мисията на Църквата да свидетелства за вярата пред света.

Интересът към гостите и техните доклади бе голям и залата в Община Варна беше пълна и през втория ден, 7 септември, а и през всички останали дни.

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил откри конференцията, която се проведе в рамките на семинара „Исихастката традиция и съвременният църковен живот”.

Вечерта продължи с доклад „Св. Никодим Светогорец и тайнствата на Църквата" на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Прага и митрополит на Чешките и Словашките земи Христофор, който за втори път е гост на форума.

След него доклада си представи игумен Пьотър (Пиголь) – завеждащ информационно-издателския сектор на Отдела за религиозното образование и катехизация на Руската православна църква - „Учениците на св. Григорий Синаит - св. Теодосий Търновски, св. Роман Търновски и св. Ромил Видински и Търновската книжовна школа”.

На третия ден, 8 септември, Негово Високопреосвещенство архиепископът на Прага и митрополит на Чешките и Словашките земи Христофор, който е гост на Седмицата на православната книга, оглави съборната св. Литургия за празника, в която взеха участие архиереи и свещенослужители от различни поместни православни църкви и Света Гора - Атон: Негово Високопреосвещенство Черногорско-Приморски митрополит Амфилохий, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил като домакин, Негово Преосвещенство Кремечугски и Лубянски епископ Тихон, Негово Високопреподобие архимандрит Йосиф - игумен на манастира „Ксиропотам”, Света Гора, и останалите гости от Русия, Украйна, Сърбия, Полша и Гърция, Чешките и Словашките земи, както и свещениците от варненските храмове. Тържествеността на богослужението бе усилена от свещеническото ръкоположение, което Варненският и Великопреславски митрополит Кирил извърши над дякон Тодор от село Стожер.

Вечерта бе изслушан докладът на архимандрит Йоаникий, игумен на манастира „Преображение Господне”, гр. Сохос: „Света Гора – фар на исихазма”, който поради болест не можа да присъства лично, но бе така добър да го изпрати. Негово Високопреподобие архимандрит Йосиф, игумен на манастира „Ксиропотам”, Света Гора – Атон, изнесе много интересен и изчерпателен доклад на тема „За невидимата борба със страстите – очистването на вътрешния човек с молитва, покаяние и добродетелен живот”. Негово Високопреосвещенство Черногорско-Приморски митрополит Амфилохий успя за кратко време да запознае слушателите с „Епохата на св. Григорий Палама и значението на исихазма за съвременния свят”.

На 9 септември Седмицата на православната книга продължи в 9, 00 ч. в зала „Пресцентър” на Фестивалния и конгресен център - Варна, с богословска конференция. Тя започна с участието на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Прага и митрополит на Чешките и Словашките земи Христофор и безкрайно интересната тема „Исихастката традиция в Православната църква на Чешките и Словашките земи”. Негово Високопреосвещенство Черногорско-Приморски митрополит Амфилохий Радович представи много интересната и обсъждана сред християните тема „Тайната на Света Троица според св. Григорий Палама”. Последваха докладите на архимандрит Йосиф, игумен на манастира „Ксиропотам”, Света Гора – Атон, с тема „Аскетическата исихастка традиция и нейното отражение и продължение в съвременния свят на Св. Гора” и доклада на доц. д-р Стоян Чиликов от ПУ "Св. Паисий Хилендарски" на тема "Учението на св. Николай Кавасила за тайнствата". Особен интерес предизвика и докладът на доц. Костадин Нушев от БФ на СУ "Св. Климент Охридски" на тема "Заветът на св. Йоан Рилски".

Следобед конференцията продължи с доклада на Негово Преосвещенство Кремечугски и Лубянски еп. Тихон "Съсредоточаването като основа за духовния живот". Върху "Ролята на монашеството в съвременния свят" се спря в своя доклад архим. Варсонофий (Дорошкевич) от Полската православна църква, а за "Църковната катехеза и тайноводството - подготовката за св. Причастие" говори сънародникът му свещ. д-р Андрей Бачински, преподавател във Варшавския християнски институт. Конференцията завърши с доклада на гл. ас. Светослав Риболов от БФ на СУ на тема "Предизвикателствата пред Паламидското учение за божествените енергии в началото на 21 век".

Въпросите бяха много и отговорите изчерпателни.

Вечерта бяха изнесени следните доклади: „Религиозното образование в държавните училища в Украйна” на Негово Преосвещенство Кремечугски и Лубянски епископ Тихон и „Евхаристийното учение на св. Никодим Светогорец” на архимандрит доц. Никодим Скретас от Богословския факултет на Солунския университет.

На другия ден - 10 септември - богословската конференцията продължи отново в зала „Пресцентър” на Фестивалния и конгресен център, град Варна. Много ясни и разбираеми бяха за всички сутрешните доклади на архимандрит доц. Никодим Скретас - „Иисусовата молитва и свeтото Причастие – пътища към обожението” и на проф. Георгиос Мандзаридис с темата „Причастието на Бога – участието на човека в Божията благодат”.

В следобедните часове беше представен докладът „Исихазмът по румънските земи” на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Томис Теодосий от Румънската православна църква. За съжаление самият автор го нямаше, но темата беше безкрайно интересна.

Лекции изнесоха: доц. д-р Миконя Кнежевич от Философския факултет в гр. Косовска Митровица „Порядъкът (τάξις, taxis) на личностите на Света Троица в Аподиктичното слово на св. Григорий Палама”; йеромонах Герман (Лытус) от Саратовска епархия на Руската православна църквa - с тема “Св. Киприан, митрополит Киевски и Московски, и исихастката традиция в Русия”; игумен Пьотър (Пиголь), завеждащ информационно-издателския сектор на Отдела за религиозно образование и катехизация на Руската православна църква - с тема "Св. Паисий Величковски и възраждането на исихастката традиция в Русия и Молдова”; гл. ас. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет на ВТУ “Св. Кирил и Методий” - с тема „Светотайнствените основи на подвига според св. Григорий Палама”.

Вечерта продължи с лекции на прот. проф. Василиос Калиакманис от Богословския факултет на Солунския университет с тема „Православният духовен живот днес – служението на духовниците и на миряните” и на проф. Георгиос Мандзаридис от Богословския факултет на Солунския университет, който говори за духовния живот в Бога и с Бога. Бяха представени и две книги на проф. Мандзаридис, които в най-скоро време ще бъдат издадени на български език.

Конференцията бе закрита от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

На 11 септември Седмицата на православната книга продължи с представяне дейността на Църковно-научния център „Православна енциклопедия” и прожекцията на игралния филм „Поп” на режисьора Владимир Хотиненко (за историята на Псковската мисия по време на Втората световна война), със съдействието на Генералното консулство на Руската федерация във Варна.

На вечерната сесия в зала „Пленарна” в Община Варна бяха представени изданията на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”: „Лермонтов и Православието” от Сребрина Талева, „Православното единство – история и съвременност” от Денис Алексеев и „Руските новомъченици и изповедници на вярата от 20 век” на свещеник Кирил Краснощеков от Саратовска епархия на Руската православна църква.

На 12 септември с празнична св. Божествена литургия в катедралния храм-паметник „Св. Успение Богородично” гр. Варна, с участието на хор за източно-православно пение „Фенер”, гр. Мелник, с ръководител свещ. Владко Тасков и помощник Илия Тасков, бе закрита Дванадесетата Седмица на православната книга. Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил поздрави участниците и им пожела Божието благословение и закрила през всички дни на живота им и до нови срещи на следващото издание на Седмицата на православната книга през 2011 година.

Вярвам, че говоренето не е било повече отколкото трябва, а наученото е повече, отколкото сме се надявали.

Доклад от СПК 2010 г. на митрополит Кирил

http://www.youtube.com/watch?v=m2gLu7NPAmg

Лекция на Архимандрит Йосиф, игумен на манастира Ксиропотам, в Община Варна

http://www.youtube.com/watch?v=SdME9cnl6BI

Проповед на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил от Божествената литургия на закриването на Седмицата от православната книга 12.09.2010

http://www.youtube.com/watch?v=6sqp7UBT9m4

Хор за източно-православно пение „Фенер", гр. Мелник:

http://www.youtube.com/watch?v=VZpj70-lDD8

Текст: Мария Стойкова Снимки и видео: Борислав Стоев