27 януари 2023, петък

* Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст (Тип. с. 196)
church

Православна мисъл

ЧУДОТВОРНАТА БОЖИГРОБСКА ИКОНА „ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА НА ОТЦИТЕ"

31.07.2.JPGЧудотворната икона „Пресвета Богородица на отците - Божигробски" пристигна в Пловдив на 16 юли по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай във връзка с оформилата се вече традиция за празника на пловдивската катедра вярващите да имат възможността да се поклонят и благословят от различни светини от православния свят. Иконата бе изложена за поклонение в катедралния храм „Св. Марина" от 16 до 21 юли, т. г.

По решение на Св. Синод на Йерусалимската патриаршия като архиерей на Божигробското братство, който да  придружава иконата "Пресвета Богородица на отците - Божигробски" при посещението й в Пловдив, бе делегиран Архиепископът на Йопия Дамаскин, съпътстван от  архимандрит Модест.

Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Йопия Дамаскин е роден в с. Власти, Козани. Още 14-годишно момче  той се присъединява към братството на пазителите на Божия Гроб и неговите светини. Оттогава той е там неизменно вече 44 години. Служил е като кандилар в Светия храм на Възкресението, утваропазител във Витлеем. Завършил Английска филология във Витлеем, и Теология в Солунския университет, той е бил и игумен в манастири на Светата земя и преподавател в Патриаршеското училище.

През 1998 г. е хиротонисан за епископ на Йопия, а две години по-късно през 2000 г. за Архиепископ. През 2001 г. е Екзарх на Божи Гроб в Гърция, а през 2002 г. - в Америка.

С Архиепископа на Йопия Дамаскин за произхода на Божигробската  Богородична икона и служението на Божигробското братство в ексклузивно интервю за читателите на Официалния сайт на БПЦ-БП разговаря г-жа Анула Христова.

 

 - Ваше Високопреосвещенство, бихте ли споделили с нас каква е историята на Божигробската икона на Пресвета Богородица и кое е отличителното за нея?

- Някъде към XVIII в. отците при Божи гроб изпаднали в тежка криза. Те преживявали голямо изпитание, поради което помолили Пресветата да им помогне. Обещали й, че в замяна, когато тя им се притече на помощ и успешно преминат изпитанието, те ще й сътворят една великолепна икона. Тоест, Божигробските отци дали обет на Пресвета Богородица, обещали иконата в оброк.

И така, когато Пресвета Богородица се отзовала и желаното от отците се изпълнило по най-чуден начин, цялото Божигробско братство - и архиереи, и йереи, и дякони - всички заедно събрали нужното и направили тази чудна икона, която днес е в България. Затова и името на тази икона е „Пресвета Богородица на отците (от Божи гроб)". Защото тя е дело на Божигробските отци - създадена е по тяхна инициатива и с техни пари.

Оттогава това е Богородичната икона, която винаги стои вътре в патриаршеския храм - храма на Гроба Божий. И доколкото съм запознат, сега тя за първи път излиза навън, в България.

 

- А води ли някой, владико, хроника на чудесата, които стават при иконата; записват ли се те някъде за свидетелство?

- Милички, Пресвета Богородица никога не престава да прави чудеса. Тя винаги помага на пристигащите при нея с искрена вяра, защото тя е Майката на нашия Бог. Каквито и трудности да имаме и ги споделим с Богородица, тя на всички помага и прави чудеса.

И посещението през тези дни на чудотворната икона „Пресв. Богородица на отците - Божигробски" е символ на голямата любов на Йерусалимския патриарх Теофил III към българския народ. Светият Синод на Йерусалимската патриаршия изпраща в България своя чудотворен оброк, за да се благослови народът й с благословението на Гроба Божий.

Защото знаем, че всички вярващи хора по света питаят особено страхопочитание и любов към Йерусалимската патриаршия, тъй като всичко, което е от Светите Божигробски места - Гробът Господен, ужасяващата Голгота, мястото на Петдесетницата ...,  всичко, което е оттам, като тази Богородична икона, носи голямо благословение.

- В какво точно се изразява служението на отците от Божи гроб, на братството  там, при гроба Господен?

- Това са отци, които живеят и пазят Божия Гроб. Те имат свещената мисия да защитават Православието в Светите земи, да опазват и бдят за светите места на поклонението и за духовното ръководство на  православното стадо.

(Свещеното Божигробско братство се управлява според църковните канони и наредби на монашеското жителство. То е възникнало в средата на ІV в., след като на 13 септември 336 г. бил осветен Храмът на Възкресението, построен при св. Константин и неговата майка Елена и обхващащ Голгота, заедно с Гроба Господен. Възниква като особен монашески чин, който има изключителната мисия да извършва богослуженията в храма и да пази Христовия Гроб. Този специфичен чин на монасите-пазители бил наричан „Чинът на Значимите", заради добродетелния им и аскетичен живот. По времето на патриарх Софроний - XVI в., той бил преименуван в „Божигробско братство").

- Такъв пазител ли бе наскоро канонизираният Божигробски мъченик св. Филумен?

- Св. Филумен бе един много добър православен клирик. Бе много нравствен и добродетелен човек. Обичаше Патриаршията, обичаше братството, приемаше Гроба Божий за свой дом и правеше всичко възможно, за да бъде един много добър клирик и добър агиотафит (Божигробски отец). А, както вече казахме, Божигробски отец (агиотафит) е онзи клирик, който е посветил живота си на Божия Гроб и живее при Божи Гроб.

Св. Филумен отговаряше за кладенеца на Яков, когато се случи това, което стана с него - той бе хладнокръвно убит и то много жестоко. Затова и Църквата, заради любовта към Църквата и заради себежертвата му, го канонизира за мъченик.

Нека си пожелаем неговите молитви да бъдат винаги с нас.

(През м. септември на изминалата 2009 г. архимандрит Филумен Божигробски († 29.11.1979 г.) е канонизиран за свещеномъченик. Йерусалимската патриаршия вписва в своя синаксарник датата на неговото мъченичество - 16/29 ноември като дата за почитане на паметта му.)

- Не е ли особено трудно в нашата действителност и съвремие да бъдеш православен архиерей в Йерусалим, където е твърде размирна и религиозната, и политическата ситуация?

- Винаги животът на Божигробските пазители е бил нелек. Това не е от днес, а от момента през VI в., в който Божи Гроб престана да бъде Византийска епархия. Оттогава и досега Патриаршията има много и множество проблеми, но има и Божията благодат. И с благодатта Божия тя преминава проблемите и отците продължават своята бран с вяра в Бога, но и в дълга си.  

Затова и каквито и проблеми да имаме, Божията благодат е онази, която ни дава сила всички заедно - с патриарха, с братството, с отците, да ги посрещаме и да ги преодоляваме. Свидетелство за това е, че вече 2 хиляди години изминаха, а ние сме там - воини православни. (Първата православна църква на Божи гроб възниква още през 33 г. сл. Р. Хр. веднага след Възкресението и Възнесението на Господ Иисус Христос, като нейни основатели са учениците на Христос, а пръв епископ в града е св. Яков, брат Господен.) Което означава, че Църквата никой не може да победи, защото Христос е казал: „и дверите адови няма да й надделеят" (Мат. 16:19). Църквата е от Бога и от човеците  - тя е една богоустановена организация (институция).

Ние хората, и монасите, разбира се, може да имаме определени грехове, но Бог ни прощава греховете (по силата на признатото, изповяданото в църковното тайнство Покаяние) и ни дава силата, за да продължим великото апостолско дело на Църквата за спасението на всички християни.

Ето, аз лично се удивих на митрополита на Пловдив и на българския народ, който толкова дни и с толкова търпение идваше да се поклони на чудотворния образ на Пречистата с една едничка цел - да се благослови народът от благодатта на Божигробската „Богородица на отците"...!

- Благодаря Ви, Ваше Високопреосвещенство, и имайте ни в молитвите си.

- С радост, за чедата Божии. Бог да пребъдва с вас!

 

 31.07.1.JPG

PresvBcaOtci33.jpgPresvBcaOtci11.jpgPresvBcaOtci111.jpgArhepDamaskinMtDometian.jpg

Снимки: Атанас ДИМИТРОВ