17 април 2024, сряда

Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия канон на св. Андрей Критски) (Тип. с. 438)
church

Православна мисъл

Християнинът не може да бъде унил и нещастен

Xristianin.jpg

Монах Мойсей Светогорец се подвизава на Света Гора, Атон, близо тридесет и пет години. Той е иконописец, поет, критик и писател. Издал е 52 книги и е написал повече от 1000 статии. Неговите творения са превеждани и издавани в много страни по света. Заемал е поста Главен секретар на Свещения Кинотис в Света Гора. Близо двадесет и пет години е старец в колибата на св. Йоан Златоуст при скита „Св. вмчк. Пантелеймон" от манастира Кутлумуш. Монах Моисей Светогорец се престави в Господа през +2014 г.+

MonahMojsej.jpg

Тежката икономическа криза, която преживява страната ни, представлява остър проблем на нашето време. Тази криза предизвиква крайна несигурност, тревожност, гняв, объркване, страх и безпокойство. Времената действително са тежки. И в тези условия християните са призвани да засвидетелстват изповядваната от тях вяра. Всичко се руши, изчезва безследно.

Богатите хора се поддават на уловки, раждат се множество проблеми, губи се равновесието, това води до алчност и насилие. Растат безработицата, несигурността, престъпността, беззаконието и мизерията. Всичко това ясно показва наличието на духовната леност и нищета у много хора. О, защо не съществуваше такова мощно цунами, което да може да изведе хората от този летаргичен сън, или пък да имаше такива земни трусове, които да могат да доведат хората до отрезвяване, до осъзнаване и отговорност за взиманите решения! Необходимо е отново се върнем към забравения оптимизъм, тайната надежда, загубената радост и така желания мир.

Зад човешката болка, горчивия опит, убийствената скръб се крие любящият поглед на Бога. Пробуждането от живот, отдаден на материални блага, пълен с удоволствия, благополучие и лични страсти, води човека до духовни познания, правилна визия, бдителност, освобождаване от мрачни безпокойства. У човека има скрит запас от вътрешни сили, които му дават възможност да не се огъва, да не се препъва, да не отстъпва, да не се отпуска, да не се поддава на отчаяние. Немислимо е християнинът да бъде разколебан, нервен, обезсърчен, унил, нещастен и неблагодарен. Хората създават едно консуматорско общество на изобилие и ситост. Такова общество пропада до прекомерно поклонение на плътта. За съжаление, виждаме наличието на невероятна духовна апатия, прилагане на манипулации, потъване в тресавището на земните блага. Липсва желание за решително противопоставяне, промяна, покаяние. Именно поради това икономическата криза причинява толкова тежко напрежение. Никой не вижда в нея възможност за радикални промени.

Днес е настъпило време да проявим своята вяра, да преминем през изпитания, които са проверка за вярата на всеки от нас. Да имаме вяра не само на думи! Изкушенията, изпитанията, бурите проверяват истинността на нашето „верую". Болката води до заболяване. Но болката може да стане и добър лекар, придобил дълбок усет към болезненото, което ще го научи на състрадание. Болката действително може да смекчи сърцето на човека и да стане благословение за него, но тя може и да го ожесточи, и да се превърне в истинско изтезание и проклятие. Както хората казват, от горещите слънчеви лъчи крехкият восък се топи, а бетонът се втвърдява. Изключително важна е ролята на свободната воля на всеки човек.

Съществуват множество причини, поради които човек е длъжен да се бори упорито и непоколебимо. Няма място за отчаяние. Винаги е нужно търпение. Ние не сме единствените, които водим борба в живота. Във време на буря проличава дали е добър капитанът на кораба, както вярно казва нашият народ. Бурята, мълниеносните облаци, стихията ще отминат. Ние доста необмислено сме свърнали от пътя и сега е време благоразумно да се върнем към верния път, към въздържанието, към скромния живот. Кризата - това е възможност. Важна възможност.

www.agionoros.ru

Превод: Анжела ПЕТРОВА