20 април 2024, събота

* Акатистна събота. Чудотворна икона „Златна ябълка”. Преп. Теодор Трихина. Св. ап. Закхей. Св. Николай (Жички) (Злат. лит.) (Тип. с. 440)
church

Православна мисъл

Изявление на Поместните православни църкви в защита на преследваните християни

Iziavlenie.jpg

На срещата си в Москва във връзка с тържествата по случай 1025-годишнината от Кръщението на Русия предстоятелите и представителите на петнадесет (15) Поместни православни църкви представиха съвместно изявление в защита на християните, преследвани в наши дни заради своята вяра в различни региони на света.

„Ние, предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви, които сме се събрали в Москва, по покана на Московския и Всерусийски патриарх Кирил, на тържествата по случай отбелязването на 1025-годишния юбилей от Кръщението на Русия, считаме за свой дълг да издигнем глас в защита на нашите събратя-християни, преследвани в наши дни в различни региони на света заради вярата, която изповядват.

Хиляди вярващи в Христа биват ежедневно подлагани на изтезания и натиск да бъдат прогонвани от родните си места, поради което мнозина от тях срещат своята смърт.

Съобщения за мъчения и убийства на християни пристигат от Нигерия, Пакистан, Афганистан, Индия. В Косово биват подлагани на осквернение религиозни светини, разрушени са многобройни храмове, а множество хора там са лишени от възможността да посещават гробовете на родствениците си и да възправят молитва към Бога в земята на своите предци.

Дълбока загриженост буди положението в Близкия Изток. Редица страни в този регион са залети от вълна на насилие и терор, жертва на която стават християните. Либия, където почти не останаха християни, се разпада на враждуващи помежду си племенни формирования. Не стихват терористичните актове и в Ирак, където днес е останала едва една десета (1/10) част от предишните милион и половина (1 500 000) християни. Още по-тревожно е положението в Египет, защото противоборството там навлезе в нова кървава фаза и това води до масово изселване на християнското население. Жертви на скръб и страдание са станали семействата на хиляди обикновени хора. Като правило, разгръщащите се конфликти засягат предимно най-уязвимите слоеве от населението, в това число етническите и религиозни малцинства.

През септември 2010г. в Кипър се състоя среща на Предстоятелите на Близкоизточните църкви, на която те дадоха израз на дълбоката си загриженост във връзка с положението в този регион и бъдещето на живеещите там християни. Това безпокойство беше засвидетелствано на аналогични срещи през август 2011г. в Йордания, през септември с.г. в Константинопол (тур., Истанбул) и през март 2012 г. в Кипър. На срещата на главите и представителите на Поместните православни църкви през ноември 2011г. в Москва беше прието Изявление в подкрепа на страдащите християни в Близкия Изток.

Особено трагично днес е станало положението в Сирия. В разгара на братоубийствената война там се извършва масово изтребление на християни и представители на други религиозни общности, както и прогонване от техните родни градове и села, от същите тези места, където векове наред братски са съжителствали с представителите на другите религиозни традиции.

Паравоенните групировки не се колебаят да използват всякакви средства за постигане на своите цели. Техните радикално настроени членове прибягват до все по-крайни противозаконни действия. Обичайна гледка са станали ужасяващи сцени на насилие, публични екзекуции, унижения на човешкото достойнство и потъпкване на човешките права. В ежедневие са се превърнали отвличания и убийства, извършвани в повечето пъти с користни цели. Екстремистите не се колебаят да подлагат на оскърбления религиозните лидери, които на Изток винаги са били обект на почитание.

Световните средства за масова информация, както и множество политици, отминават с мълчание трагедията на християните в Близкия Изток.

Изразяваме нашата солидарност с Блаженейшия патриарх на Великата Антиохия и целия Изток Йоан Х, който нямаше възможност да сподели с нас радостта от настоящите тържества, тъй като му се наложи да остане редом до членовете на своето паство в този толкова тежък за тях момент. Нашите молитви са с него и с нашите братя в Христа, които „заради Тебе весден ги умъртвяват" (срв.Рим.8:36).

Скърбим заедно с всички страдащи хора на Сирия. Настояваме за незабавно освобождаване на пленените от бунтовниците още през м. април видни християнски архиереи на Сирия: митрополит Павел на Алепо и Искендерун и Сиро-яковитския митрополит Григорий Йоан Ибрахим на Алепо.

Отправяме настоящия призив към всички враждуващи страни и към тези, които са в състояние да окажат политическо влияние върху положението. Прекратете вълната от насилие и изтребване на мирното население! Наложете мораториум върху военните действия, за да може на масата на преговорите да бъде разработена основа за мирно уреждане на гражданските конфликти! Освободете похитените духовници и всички мирни граждани!

Като служители на Всемогъщия Бог ние ревностно отправяме молитви към Покровителя на мира, Господа Вседържителя, за възстановяване мира и братолюбието в земите на Близкия Изток, за по-скорошно завръщане на бежанците в родните им земи, за изцеление на ранените и за упокоение на невинните жертви. Нека да вложи Господ у всички воюващи мъдрост и добра воля, за да поставят те край на своите вражди!

 25 юли 2013 г., Москва

Превод: Анжела Петрова

Iziavlenie1.jpg