16 юли 2024, вторник

Св. свщмчк Атиноген и 10-те му ученици. Св. мчца Юлия девица. Св. мчк Йоан Търновски
church

Православна мисъл

Какъв знак дава г-н Борисов с Разпети петък

Българският управленски труженик, който понякога се нарича "политическа класа", има пример за поведение в лицето на новото правителство. Нека в бъдеще не се забравя, че кабинетът "Борисов" започна работа, след като работните му помещения бяха поръсени със светена вода и благословени от православни духовници.

В последованието на божествената света Литургия Църквата винаги се моли на Бога за управляващите. Така е било и когато управниците са гонили християните и са ги  предавали на мъчение и смърт. Така е било и в нашата история, когато сме нямали държавност, а върховната политическа власт е била олицетворявана от османския султан! Светата ни Църква не е вършила това, за да угодничи пред светските власти. Тя е наредила извършването на това молитвено прошение, за да се даде разум свише на водачите на народа, за да живее той в мир и благоденствие чрез вяра и мирен труд.

Ето поредно доказателство, че Бог чува молитвите на тези, които Го търсят! Голяма е радостта ни и за това, че влезлият съвсем наскоро в правомощията си министър-председател г-н Бойко Борисов започва работа, изпълнявайки едно свое обещание: като дойде на власт, да обяви Разпети петък за неработен ден.

Вярващите православни християни, клирици и миряни като че ли вече сме свикнали с това постоянно огорчение да виждаме в този ден на преголяма скръб да се организират неподобаващи увеселения или да се работи, при все че никое друго вероизповедание не би пожертвало толкова леко празниците, които почита. Така от мързел, от невнимание или от инерция, трупана през последните шестдесет години, ние принизяваме в очите на поколенията, които възпитаваме, светостта на най-важния празник в Православието – славното Христово възкресение, предшествано от вселенската скръб по страданията на нашия Спасител. Вината за това е най-напред в самите нас – ние не настояваме с твърдост за почит към светинята! Защо допуснахме една обичана и уважавана с таланта и личността си наша певица от турски произход да бъде принудена, без да има възможността да съобрази това, да пее навръх Разпети петък?!

Наш национален капитал са не само земите, водите и икономическите ресурси, но най-вече живата и действена вяра. Другото Господ Сам ще ни придаде. "Не се грижете за душата си, какво да ядете и да пиете, ни за тялото си, какво да облечете" (Мат. 6:25), ни казва Господ, защото Той по-добре от нас знае от какво имаме нужда. Той винаги показва пътя на нуждаещия се, подкрепя ръката на работника, за да получи той заплатата си. За тежките години на прехода не липсата на комбинативност у бизнесмените, не липсата на трудолюбие у народа бяха причината за небивалото прахосничество. Причината е в колебливостта на нашата вяра. Причината е и в колебливостта,  с която я живеем и отстояваме. Вярващият човек не търси начин да измами ближния, а работи с него в единомислие, така че и двамата да живеят добре от плодовете на труда си!

Изпълненото обещание на премиера Борисов е знак за всички ни, че трябва да видим къде в нашия живот сме отстъпили от вярата си, подобно на нашия древен учител и апостол на благовестието св. Петър, който в една нощ три пъти се отрече от Христа. Нашият Господ Бог ще ни прости, както прости нему, и ще ни подкрепи, както и него подкрепи, за да станем истински чеда на светата Православна църква, която стои върху вечния Камък, Който Камък е нашият Спасител Господ Иисус Христос.

Не забравяйте, братя и сестри, дами и господа от управляващия елит, че в знак на отговорност към народа ни премиерът на новото правителство на нашата родина България засвидетелства уважението към традиционната вяра на българина именно с посещението си при Светия синод на Българската православна църква!

С тези думи призовавам всички благочестиви чеда на светата ни Православна църква да се молят неуморно за здрав разум на "правителствующий синклит" – за тези, които избрахме да ни водят по земните пътища, така както Христовите заповеди ни водят към небесните!

 + Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

Обновен материал, 10 август 2009 г.

Източник: в-к „24 часа”