15 април 2024, понеделник

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим
church

Православна мисъл

Канонизация на Йеремия I, Вселенски патриарх и някогашен Софийски митрополит († 13 януари 1546 г.)

Светият и Свещен Синод на Вселенската патриаршия на своето редовно заседание във вторник, 10 януари 2023 г., взе решение да впише в Агиология на Православната църква Йеремия I, Вселенски патриарх, а преди това Софийски митрополит.

Роден е в Зица, Янинско, Южен Епир.

През тази година се навършват 530 години от избирането му за Софийски митрополит.

През 1513 г. е избран за митрополит на София, където е било базирано румелийското бейлербейство (военно-административна област в Османската империя). Този му пост става стъпало за патриаршеския престол, който той заема непосредствено след възкачването на Сюлейман Великолепни.

На 31 декември 1522 г. Светият Синод го избира за Вселенски патриарх.

Йеремия I е бил много популярен митрополит и патриарх. Преживява преврат, но навсякъде е посрещан от ентусиазирани тълпи вярващ народ. Имал е големи административни способности.

Заслугите на Йеремия I към Православната църква са огромни. Той е един от най-дълго и най-успешно управлявалите Вселенски патриарси (1521 – 1545).

През 1537 г. постига нещо уникално в османската история и въобще в историята на Константинополската архиепископия през този периодполучава ферман от султан Сюлейман Великолепни, по силата на който се забранява превръщането на църкви в джамии в Константинопол.

Патриарх Йеремия I създава Устава на Света Гора, който и днес е в сила, след повече от половин хилядолетие. Основава три светогорски манастира, сред които и „Ставроникита“, който през 1544 г. обявява за ставропигиален и той става двадесетият манастир на Атон.

Възстановява манастира „Свети преподобни Лука“, Централна Гърция, известен като Румелийската „Света София“, който днес е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Този Вселенски патриарх и някогашен Софийски митрополит успява да организира цялата православна християнска общност в региона на Османската империя, като обединява всички древни Патриаршии в тази част на света под свое ръководство.

През октомври 1538 г. той дарява част от имотите си на Патриаршията.

Накрая на живота си патриарх Йеремия I се оттегля от престола и става обикновен монах великосхимник с името Йоан. Заживява в една пещера, превърната по-късно в манастир - „Свети Йоан Пусти“, над град Враца.

Преставя се мирно в Господа на 13 януари 1546 г.

„Това е светец-чудотворец, който в апогея на своята слава и величие се отказва от престола и приема монашество“, така е запомнен той в преданието на поместното балканско монашество.

 

На снимката: Вселенският патриарх Йеремия I, ктитор на манастира „Ставроникита“. Стенопис на Теофан Критски в съборния манастирски храм (1546 г.)


Материала подготви: Анула Христова по

Orthodoxia News Agency