07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Православна мисъл

КАНОНИЗАЦИЯ НА СВ. МОМИШИЧКИ НОВОМЪЧЕНИЦИ (†1688 г.)

Momishe4kiM4ci.JPGНа 19 май тази година в катедралния храм "Св. Сава" в Белград, Сърбия, се състоя тържественото прославление на светите двама свещенослужители и 40 деца Момишички новомъченици след решението на Светия Синод на Сръбската православна църква за тяхната канонизация от 17 май. Светата литургия, панихидата и чинът на прославлението бяха отслужени от Негово Светейшество Сръбският патриарх Ириней в съслужение с епархийските епископи.

Отредено е паметта на Момишичките новомъченици да се чества на празника на светите 40 Севастийски мъченици, защото подобно на тях пострадали за вярата. Още, защото именно на този ден през 2006 г. техните мощи били извадени за поклонение в Черногорско-Приморската митрополия в днешното подгорско село Момишичи край Призрен.

Това станало по инициативата на Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий (Радович), който започнал цялостно обновяване на литургичния и църковния живот в Черна гора. В този дух били обновени и двата храма в село Момишичи: в долния край на селото храм "Възнесение Господне" и в горния ­ "Св. вмчк Георги", разрушен и опожарен преди повече от 300 години от турците. Точно на това място приели страдания за Христа светите Момишички новомъченици.

Според поместното църковно предание турците нападнали селото на един от големите Господски празници ­ или Рождество, или Пасха, и докато хората били на богослужение в църквата, войските на Сюлейман паша ги запалили и изгорили живи. Сред тях били двамата свещеници и 40 деца. Това станало през 1688 година.

Повод за кървавата разправа била съпротивата на селото, и най-вече на рода Поповичи, срещу турските завоеватели.  Това било едно от най-кървавите злодеяния на турците в този край, за което споменът се пази и до днес. Когато турската войска се оттеглила, християните събрали мощите на новомъчениците и ги погребали в храма на свети Георги в Подгорица. Там под светия престол те се съхранявали до 1936 г., когато били препогребани в обновената църква "Св. Георги" в Момишичи. 

През 2006 г., като се убедил, че паметта за страданието на светите Момишички новомъченици, пострадали от турците през 17 в., е жива сред местните жители, митрополит Амфилохий, воден от Светия Дух, извадил мощите им, умил ги с вино и елей и ги оставил в горния храм на селото. Раката с мощите била поставена за поклонение от лявата страна на иконостаса в църквата "Св. Георги" в Момишичи, където се намира и до днес.

По материали от канонизацията на светите Момишички новомъченици

Превод от сърбохърватски:
Елеонора ДИМИТРОВА

"Църковен вестник", бр. 12, 1-15 юни 2012 г.

***

СРОДНИ ТЕМИ:

ОТКРИВАНЕ МОЩИТЕ НА СВ. НОВОМЪЧЕНИЦА АКИЛИНА-АНГЕЛИНА

ЦЪРКОВНО ПРОСЛАВЛЕНИЕ И КАНОНИЗАЦИЯ