25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Православна мисъл

Малко история за Орторексията

stevenbratman.jpgЗа първи път американският лекар Стивън Братмън говори за особен вид хранително разстройство, което медицината класифицира като "орторексия невроза". Орторексия идва от гръцки език и означава "правилен апетит" и представлява психично заболяване, което е не по-малко опасно от известните вече булимия и анорексия. Характеризира се с натрапчив стремеж да се яде само здравословна и полезна храна. Често се развива в резултат на започването на диета. "Всички ние се стремим да се храним здравословно, но когато това нормално поведение се превърне в обсебваща мания, която е вредна за здравето, тогава вече говорим за орторексия", обяснява д-р Братмън.

В продължение на 25 години американският лекар е привърженик на идеята в супермаркетите да се продават продукти без консерванти и израснали при екологично чисти условия зеленчуци. Сега същият лекар оглавява кампания насочена срещу прекалено педантичното съблюдаване на екстремни диети, способни да доведат до опасна за организма липса на основни хранителни вещества.

Важен момент от биографията на лекаря е участието му в комуна, основана на принципа на правилното хранене. Братмън разработва собствено меню, което включвало предимно зеленчуци. Той споделя, че след подобна диета се чувствал лек, пълен с енергия, радвал се на яснота на мисълта и започнал да се счита за истински праведник. А към хората, които се хранели с чипс, шоколади, мазни и пържени храни се отнасял презрително като към по-долни същества. По думите му, подобно на много други хора, придържащи се към тези принципи, той започнал да взима все по-крайни мерки, въвеждал нови ограничения в своята диета и изисквал същото от другите. Когато нарушавал тези правила, се подлагал на наказание. Това е пътят на неговото заболяване, сходно с анорексията, която заставя болния да гладува (понякога до смърт), за да постигне идеалната фигура.

Физиологични последствия

Това патологично състояние може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Например липсата на мазнини в организма пречи на усвояването на мастноразтворимите витамини като А, D, E, K. Без месо в менюто, нивото на желязо в кръвта намалява значително. Дори да се приемат богати на желязо и протеини храни с растителен произход, те са с по-ниско качество. Липсата на някои от основните хранителни вещества в организма може да доведе до анемия, липса на витамини и енергия.

Психични увреждания

Орторексията нанася и психични увреждания,        които трябва да се лекуват от специалист. Начинът на хранене се издига в култ, който диктува ежедневието, избора на приятели ­ търсят се съмишленици на тази „хранителна идеология", наблюдава се стесняване на интересите, в рамките на обсебващата идея за здравословно хранене ­ всичко това постепенно се превръща в начин на живот. Постепенно се губи реалната представа за външния вид, живее се в постоянен страх, появява се тенденция към непрекъснато ограничаване на менюто и се наблюдава рязка загуба на тегло. Като резултат се стига до социална изолация.

Църковен вестник, бр. 5/2005 г.