25 септември 2023, понеделник

* Преп. Ефросиния Александрийска. Преп. Сергий Радонежки, чудотворец (Тип. с. 86)
church

Православна мисъл

Месогейски митрополит Николай: С ДЕЙСТВИЯТА СИ ГРЪЦКИТЕ ВЛАСТИ ОПОЗОРЯВАТ ПРАВОСЛАВНА ГЪРЦИЯ

Efraim1.jpgАрхиереите на Еладската Православна църква с негодувание коментират ареста на игумена на Ватопедския манастир архимандрит Ефрем

Архиереите на Еладската архиепископия подложиха на остра критика решението на гръцките власти да арестуват игумена на светогорския Ватопедски манастир архимандрит Ефрем. Според мнението на гръцките архипастири, с ареста на болния атонски старец властите се опитват да прикрият своите икономически престъпления и да прехвърлят проблемите от болната глава върху здравата, опозорявайки по този начин православна Гърция, съобщава РИА Новости.

Архимандрит Ефрем беше задържан в навечерието на Рождественските и новогодишни празници по решение на гръцкия съд и се намира под стража в своята килия в манастира. Лекарите са диагностицирали у него вирусна инфекция, изострена остеохондроза и повишение нивото на кръвната захар. Срокът за изпълняването на нареждането на съда за арест изтича в понеделник.

„Аз си задавам въпроса: с какво той е опасен? Възнамерява да продаде езерото (на държавата) ли? Или пък иска да вземе светините (има се в предвид пояса на пресв. Богородица, който неотдавна беше занесен в Русия за поклонение, бел. прев.) и да замине за Русия и да не се върне повече? В това решение на съда просто няма логика" - заявил в ефира на гръцкия телеканал SKAI митрополитът на Месогея и Лавреотия Николай.

„Тук аз виждам само умисъл: първо, да се прикрие отговорността на онези, които ни доведоха до сегашното трагично положение, и второ, да се удари не само по личността на отец Ефрем, но и по имиджа на Църквата в съвременния живот" - добавил още митрополитът.

Митрополитът на Патра Хризостом счита, че решението за арест е насочено срещу самата Църква. „Те удрят по авторитета на монасите и Църквата по такъв начин, че предизвикват здравия разум и религиозното чувство, особено в тези свети дни" - казал митрополитът, цитиран от Romfea.gr.

"Тези действия са насочени основно срещу Църквата и, разбира се, срещу Света Гора Атон, за голяма радост на противниците на Църквата" - заявил на свой ред митрополитът на Дриинуполис, Погониана и Коница Андрей.

Митрополитът на Фтиотида Николай заявил, че според него „тъмните сили са решили да нанесат удар по Атон".

Митрополитът на Стиатиста Павел заявил в статия на сайта Romfea.gr., че ареста на игумена Ефрем е показателен, тъй като в същото време никой от отговорните за многочислените икономически скандали не е арестуван. "Кого задържаха гръцките съдии "за сапунения мехур на борсата", за подкупите давани на концерна Siemens, за икономическата катастрофа в нашата страна и за международното осмиване на народа...? Най-накрая гръцкото правосъдие, макар и със закъснение, намери виновника за всички беди: игумена Ефрем", - с ирония заявил митрополит Павел.

Отец Ефрем, който е родом от Кипър, получил подкрепата и на Лимасолския митрополит Атанасий (Кипърска Православна Църква). "Впечатлението е такова, сякаш всички проблеми в Гърция са решени и сега опасността идва само от стареца Ефрем" - казва митрополит Атанасий, който в миналото е бил монах във Ватопед.

Предстоятелят на Еладската Православна Църква архиепископ Йероним по-рано заявил, че не е в курса на нещата, но е "дълбоко обезпокоен" от задържането на игумена на Рождество Христово. При това, Атон не е подчинен на Еладската Църква, макар и да е тясно свързан с нея. Той се намира под юрисдикцията на Константинополската патриаршия, която до този момент не е направила никакъв коментар по въпроса.

Гръцките телевизии също цитират подробно негативните коментари в Русия, относно ареста на игумена Ефрем. Фондът "Св. Андрей Първозвани", организирал пристигането на пояса на пресв. Богородица в Русия, заявил: "Считаме, че такива съдебни решения могат да бъдат обяснени само с политическа ангажираност на определени кръгове на гръцкия естаблишмънт, които желаят по този начин да демонстрират на Запада готовност да се откажат от принципите на организация на духовния живот, закрепени в гръцката конституция".

В отговор на този коментар, неназван източник от съдебните органи на Гърция заявил за гръцкия телеканал Mega: "Вмешателството на трети страни в гръцкото правосъдие е осъдително".

Междувременно, арестуваният отец Ефрем възнамерява да носи своето монашеско послушание в затвора и да изпълнява своите свещенически обязаности, съобщил за РИА Новости ръководителят на гръцката агенция за църковни новини Romfea.gr. Емилиос Полигенис. "Днес в затвора донесоха богослужебни одежди, така, че в неделя той ще може да служи в затворническия храм" - уточнил той.

"Старецът е спокоен и в добро настроение, доколкото човек може да бъде при подобни изпитания" - казал Полигенис. "С него в затвора се отнасят много добре. Онова, от което той има нужда, му се предоставя" - казал събеседник на агенцията. Той добавил, че на отец Ефрем му разрешили специално хранене, тъй като страда от диабет. Арестуваният духовник не се оплаква от здравословни проблеми, макар че неотдавна преболедувал от вирусна инфекция.

По думите на Полигенис, отец Ефрем не оспорва своя арест и не коментира хода на делото, предоставяйки това на адвокатите. Атонският игумен вече е бил посетен от двама йерарси на Еладската църква - митрополита на Месогея и Лавреотия Николай и митрополита на Глифада Павел.

Арестът на игумена Ефрем предизвика ред протести в Гърция и в други страни. В частност, Министерството на Външните работи на Руската Федерация и Руската Православна Църква изразиха своята безпокойство от задържането на архимандрит Ефрем, а руският патриарх Кирил се обърна към президента на Гърция Каролос Папуляс с молба за освобождаване на задържания.

 

Източник: "Русская линия"

Превод от руски: Петър БАНЧЕВ