07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Православна мисъл

Небето в онлайн режим

nebeto.jpg

Да вярваме ли в Бог или не? На много млади хора, живеещи от едно влизане в мрежата до следващото, подобен въпрос дори не им идва наум. Защо? Какво ще им даде тази вяра? Каква изгода или полза? Аз какво ще получа от това? Когато се опитваш да обясниш, че вярата е начало на диалог с Небето, че това е контакт с Бога, казват: аз и без Бог добре си живея. При това ще се намерят и такива, които сериозно се съмняват, че с Бог изобщо е възможна каквато и да било връзка. Е... За експеримент може да направите следното: извадете SIM картата от мобилния си телефон и се опитайте да се обадите на някой познат. Абсурд ли? Същият абсурд, скъпи мои, е да имаш душа и да не се свързваш с Небето. Ето за това ми се иска да си поговорим.

Днес никой не може да си представи живота без мобилна връзка. Мобилни и смартфони имат всички, а някои повече от един. «Сърцето» на мобилния е  SIM картата. Именно благодарение на нея е възможно да се провеждат разговори, да се изпращат sms-и, да се влиза в интернет. Да, съвременните телефони могат да работят и без SIM карта. Може да се играе на игри, да се ползват календарът, будилникът, калкулаторът и др. услуги, за които не е нужна връзка. Но телефонът функционира като телефон именно чрез SIM картата. Даже без стотинка в сметката може да се правят спешни повиквания, а пълната сметка открива пред собственика това, което се нарича «целия свят". Общувай колкото искаш!

Господ винаги има връзка с хората.

Той има абсолютна «зона на покритие», покривайки душата на всеки човек.

А сега нека сравним телефона с човека. Да кажем, че душата на човека е като мобилния ти телефон. Ако човек с цялата си душа е потопен в този суетен материален свят, ако той не мисли нито за Небето, нито за Бога, това е сравнимо с работата на телефона без SIM карта. Да, някакви операции може да се извършват без SIM, но голяма ли е ползата от тях? Телефонът се закупува за да се обаждаме, а всичко останало е вторично. Така че SIM картата за «душата на телефона» е вярата в Бог. Вярата открива на човек Небето, което се намира в непрекъснат онлайн режим със земята. Казано по-простичко, Господ винаги е във връзка с хората. Господ има «пълно покритие», покривайки душата на всеки човек, населяващ планетата Земя. Господ вижда и чува всички. Друга работа е дали човек иска да влезе във връзка с Бог, с Небето.

Вярата несъмнено е дар Божи. Вярата се дава даром на всеки човек, който ИСКА да я приеме. Бог никого не принуждава, не заставя да вземе този дар. Но без вяра, без тази небесна «SIM карта» душата ще бъде мъртва и безполезна, както е безполезен и обикновеният телефон без SIM.

Вярата открива на душата не просто Бога, а безкрайната перспектива на своето развитие. Перспектива, в която земният живот е само един етап, макар и много важен. Душата е създадена за вечното блаженство, което се изразява в общуването с Бога. Това общуване с невидимия засега Бог е достъпно за всеки, който е «активирал» «SIM картата» на своята душа. Ние можем да разговаряме с Бог - за това съществува молитвата. Можем да внимаваме в Словото Му, четейки Евангелието. Можем да получаваме Неговата помощ, участвайки в богослуженията на основаната от Него Православна Църква, приобщавайки се към Тайнствата - особените действия на Божията благодат, подавани от Него в Църквата.

Вярата открива една врата в съвършено нов, необятен и радостен свят. Да, Господ чува всички, но слуша само тези, които се обръщат към Него, движими от вярата. Най-голямото, което можем да направим за Бога, е да Го обикнем с цялото си сърце, с цялото си същество. Но това - после, по-късно, то не идва веднага. А засега поставете в «телефона» си «SIM картата» и влезте във връзка с Небето. Небето в онлайн режим...

www.pravoslavie.ru

Превод от руски: Анелия Павлова