18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Православна мисъл

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ ОТНЕМЕ ПАСХАЛНАТА РАДОСТ

 

Ukr289067.p - Copy.jpg

Репортаж от село Птичие, намиращо се в Западна Украйна, където от четири години една православна енория се бори за правото си да служи в собствената си църква.

През Светлата седмица, както и на Велика събота, която съвпадна с празника Благовещение (през 2018 г., бел. гл. ред.), фотографът от Киев Сергей Фрих отишъл на богослуженията на многострадалната енория в село Птичие, намиращо се близо до град Ровно, Западна Украйна.

Вярващите от това село станаха своеобразен символ на изповедничеството в Украйна. В Птичие са идвали европейски журналисти и комисии от Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (на английски: OSCE: Organization for Security and Co-operation in Europe, бел.пр.); видеозаписи на побоища върху вярващите пред стените на превзетия от страна на разколниците [1] Успенски храм препълниха новините в Интернет и телевизионните програми.   Състояха се многочислени заседания на съдилища на различни нива, а храмът бе затворен в продължение на две години.

Ukr289065.p - Copy.jpg

Накрая на 2 април т.г. съдът в Дубна взе решение за снемане на забраната върху помещението на църквата. Изглеждало сякаш можело да бъде затворена тази трагична страница в историята на селото. Но хрониката на последните събития свидетелства за обратното.

Ето как предстоятелят на енорията в Птичие, прот. Григорий Стадник прокоментира случващото се:

- В последно време враждата между жителите на селото започна да утихва. Хората започнаха да се поздравяват един друг и да общуват, както преди. По свой адрес не съм чувал никакви злобни изказвания от страна на привържениците на "Киевската патриаршия". Но ето, че в Интернет се появиха нови призиви за ново завземане на храма. Бойци на "Айдар" и "Азов" се втурнаха и под прицела на оръжие буквално изхвърляха нашите жени на улицата. Една от нашите енориаши, раба Божия Мария, получи сътресение на мозъка. За съжаление, полицията не ни оказа никаква помощ.

Преди две години, въпреки че храмът беше запечатан, разколниците поставиха нови катинари, решетки. Господ ни помогна да влезем там безпрепятствено през страничните врати. В протежение на дълго време в четвъртък срещу петък служехме нощни Литургии, а сутрин вярващите се разотиваха по домовете, за да си отдъхнат преди работния ден. Нашите вярващи дежуреха при храма църквата денонощно.

Ukr289064.p - Copy.jpg

Очевидно главните инициатори на тези нови противозаконни действия остават така нареченият "благочинен на УПЦ-КП" [2] Игор Загребелни и ръководителят на регионалния съвет на Дубна Александър Козак. Както е известно, този псевдо-свещеник е бил експулсиран от Волинската епархия на УПЦ заради двоеженство, но бил приет от Филарет (разколническият „патриарх" в Украйна - бел. пр.) в числото на "клириците". Подобна практика е популярна сред разколниците. В лицето на главата на райсъвета Загребелни намерил съмишленик и повел активна работа в борбата срещу каноничната Църква в района на Дубна. Въпреки всички трудности и изпитания, нашите енориаши остават верни на каноничното Православие, на вярата на отците и дедите.

Ukr289067.p - Copy.jpg

На Велика събота, която съвпадна с Благовещението на Пресвета Богородица (по Юлианския календар, бел.пр.), направихме Кръстен год около нашия мъченически храм и децата пуснаха в небето бели гълъби - гълъби на мира.

Ukr289063.p - Copy.jpg

И да даде Бог, щото този мир най-накрая да се възцари в страната ни и в нашето село Птичие. Ние вярваме, че правдата ще възтържествува и както преди ще служим в нашия старинен храм.

Ukr289071.p - Copy.jpg

Господ Иисус Христос ни заповяда да се радваме във време на гонения и ние чувстваме и виждаме, че Той е с нас и в тези святи дни, и че никой не може да ни отнеме пасхалната радост.

[1] Става дума за разколниците - привърженици на разколната организация на Филарет Денисенко (Украинска православна църква - Киевски патриархат), която не е призната от каноничните Православни църкви (бел. пр. и гл. ред.).

[2] Благочинен (от рус.) - водещ ръководител в дадена църковна единица. УПЦ-КП - Украинска православна църква-Киевска Патриаршия, която е разколническата общност, водеща ожесточена борба срещу каноничната Украинска православна църква (Московска патриаршия) в Украйна (бел. гл. ред.).

Протойерей Григорий Стадник

Източник: Pravoslavie.ru

Превод от английски: Ангел Карадаков

Сравнителна редакция: д-р Десислава Панайотова