29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

Православна мисъл

Нова книга: „СПОДЕЛЕНО ЦАРСТВО. Хроника на чудесата...

SpodelenoCarstvo1.jpg

„СПОДЕЛЕНО ЦАРСТВО. Хроника на чудесата при откриване мощите на Карейските мъченици от остров Митилини"

На СВЕТЛИ ВТОРНИК Православната църква отбелязва паметта на светите мъченици Рафаил, Николай и Ирина. По повода в дните на Светлата седмица Синодално издателство представя на вниманието на българския читател книга с чудните събития, довели до разкриване живота и мъченичеството на тези изповедници на православната вяра.

Авторката Василики Рали не е професионален писател, но описанието й е едно от първите автентични свидетелства, защото в нейната маслинова градина са открити и мощите на мъчениците. В книгата се описва поредица от съновидения и чудеса, случили се не само на един човек, но на цяла група хора в периода на 70-те години на двадесети век. И всички те са свързани с никому незнайната дотогава история на митилинската Голгота - хълма Карея, започнала от ХІІІ и продължила до ХV век и разкрила се след нелеки археологически разкопки.

По Божий промисъл Карейските изповедници търсят плодовете на своето мъченичество за вярата в нашата болна съвременност. И като от широко разтворила се над хълма Карея небесна врата те слизат, говорят, настояват за храмове и вяра, за богослужения и отдания, събаряйки преградата на вековете, за да споделят даденото им царство с нас тук и сега, притегляйки ни в свята прегръдка към себе си. А чудесата и присъствието им продължават да се изсипват от тези небесни порти в изливане на множество изцеления и невидима помощ над страдащите верни.

Защо ли се случва това сега, се питаме ние. С какво го заслужихме? Отговор може би ни дават думите на стареца Паисий Светогорец: „Колкото повече съвременният свят лудува, толкова повече Бог и Пресвета Богородица го притискат в своята прегръдка и му дават своята подкрепа".

П.С. Във връзка с деликатността на въпроса за съновиденията редакторът е приложил и предговор към българския читател.

Анула Христова,

Гл. редактор Книгоиздаване,

Синодално издателство

* * *

Книгата се разпространява от Синодално издателство и църковните книжарници в страната.

Цена: 8 лв.

При закупуване на количество над 10 броя се ползва 20% отстъпка.

Телефон за заявки: 02 / 980 30 16.

Адрес на Синодално издателство:София 1000; ул."Оборище"№4

e-mail: sinizdat@gmail.com

 

SpodelenoCarstvo.jpg

 

 

Галерия снимки
Нов брой на Църковен вестник
CV BR3_2024.jpg
Нови издания
1111.jpg
Жития на светиите
Житие
Facebook страница на Св. Синод