29 февруари 2024, четвъртък

Преп. Йоан Касиан Римлянин
church

Православна мисъл

ОБЗОР на 2016 година

 

al_nevski_2_m.jpg

Изтича 2016 година, която ще остане в историята на БПЦ-Българска Патриаршия като историческа. Тук ви предлагаме обзор, базиран на два принципа - хронологичен преглед на някои от най-важните събития от м. януари до м. юни включително, и съдържателен преглед на някои от най-важните събития за периода юли-декември, обобщен в епархийски, църковно-обществени, синодални и междуправославни новини.

Януари

С началото на новата година започнаха църковните молитвени празненства, посветени на настъпването й. На 1 януари Българският патриарх Неофит отслужи молебен за настъпването на новата година, която се оказа изключително богата и значима в живота на нашата родна Църква.

На 2 януари тържествено бяха посрещнати за вечно пребиваване в патриаршеската катедрала в София мощите на св. Серафим Саровски Чудотворец. Тогава тържественият молебен в чест на св. Серафим Саровски възглави Светейшият Български патриарх Неофит.

На 13 януари на своите редовни заседания Св. Синод разгледа въпроса за предстоящия тогава Синаксис в Шамбези /Женева, Швейцария/, в който се планираше да участват предстоятелите на Поместните православни църкви с оглед финалната организация по провеждането на Всеправославния събор през м. май 2016 г. в о. Крит. Св. Синод реши БПЦ-БП да участва в предстоящия Синаксис, представлявана от своя Предстоятел - Българския патриарх, ако своевременно бъде изпратен до Светейшия ни патриарх и Св. Синод дневен ред и ако преди свикването на Синаксиса в Шамбези бъдат преодолени възникналите спорни въпроси.

Същия ден Св. Синод реши и да бъде създадена специална междуведомствена комисия по въпросите, свързани с ремонта и възстановяването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски". В комисията бяха поканени представители на Министерски съвет, Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на финансите и Столична община за съгласуване и съвместно предприемане на необходимите действия, които да доведат до възвръщането на благолепието на патриаршеския храм, който е и символ на България.

2016-та година в Западно- и Средноевропейската ни епархия пък започна с откриването на Епархийски социален център при катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител" в Берлин - престолния град на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. На центъра бяха отпуснати близо 300 000 лева.

На 19 януари замина патриаршеската делегация в Шамбези за провеждащия се тогава Синаксис, който се организираше по покана на Вселенския патриарх Вартоломей и се проведе под неговото председателство в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези.

На 30 януари на страниците на Официалния сайт на Българската патриаршия се появи и комюникето от срещата в Шамбези. Тогава бяха одобрени следните теми, които щяха да бъдат разглеждани на събора в Крит: «Мисията на Православната църква в съвременния свят», «Православното разсеяние (диаспора)», «Автономията и начинът на нейното провъзгласяване», «Тайнството брак и препятствията за него», «Важността на поста и спазването му днес», «Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят». По решение на предстоятелите всички одобрени текстове бяха публикувани.

Февруари

Месец февруари започна с новината, че многопочитаният чудотворец владика Серафим Соболев ще бъде канонизиран. В началото на месеца 320 архиереи на Руската православна църква се събраха за заседанието на Руския Архиерейски Събор на 1 и 2 февруари в Залата на катедралния храм „Христос Спасител" в Москва. Сред тях по изключение, поради спецификата на въпроса за владика Серафим, бяха и архиереи, представящи Българската православна църква - Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. След покана от страна на Руския патриарх Кирил Св. Синод на БПЦ изпрати двамата архиереи, които участваха и в заседанията на Смесената комисия от духовници и експерти на РПЦ и БПЦ през декември 2015 г. в София във връзка с канонизацията на владика Серафим.

Тържественото прославление на новия светия - погребания в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) се състоя същия месец на 26 февруари, когато у нас от страна на РПЦ пристигна Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев). Две книги в чест на св. Серафим - синодалното издание „Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. Житие. Аскетически поучения и проповеди" и българският превод на епохалния труд на св. Серафим Соболев  -  „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия" излязоха през 2016 г. От 11 до 13 декември в гр. Богучар във Воронежка област, Русия, се състояха  големи тържества, посветени на 135-годишнината от рождението на св. Серафим (Соболев), Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец. Специален гост на празничните събития бе Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

На 8 февруари 2016 г. в парка на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" се състоя църковен ритуал по полагането на основен камък и първа копка на храм „Св. Николай". Водосветът беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

На 14 февруари по повод 200-годишнината от рождението на Първия Видински митрополит и Първи Български екзарх Антим, през 2016 година, Видинският митрополит Дометиан обяви, че 2016 за Видинска епархия ще бъде година посветена на Екзарх Антим, а от средата на февруари започнаха и тържествата по повод годишнината.

Същия ден Русенският митрополит Наум извърши обновление на храм "Св. Богородица - Живоприемни източник" в гр. Сеново.

На 16 февруари 2016 г. Православният информационен център на Неврокопска света митрополия чества 7 години от своето създаване. На този ден през 2009 г. тогавашният Неврокопски митрополит - блаженопочиналият и приснопаметен митрополит Натанаил, с тържествен водосвет освети центъра и благослови дейността му. Центърът е продължение на активната просветна и социална дейност на Неврокопска св. митрополия, намира се в идеалния център на Благоевград и е място за духовна полза, общуване и взаимопомощ.

На 20 февруари на официална церемония в приемния салон на Русенската митрополия, се осъществи публичното предаване на храм "Всех Святих" в Русе във владение на Русенската митрополия.

Март

Март месец започна с публикуването на официалните проекто-документи, които щяха да бъдат разгледани на бъдещия Всеправославен събор в Крит.

На 6 март Неделя Месопустна, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум извърши обновление на храм "Св. Димитър" в с. Вазово, Разградско.

На 8 март по покана на Руския патриарх Кирил Българският патриарх Неофит посети руската столица и заедно с него отслужи молебен към новоканонизирания св. Серафим Софийски, а също така обсъдиха и въпроса за активизирането на поклонническия обмен между двете сестри-Църкви.

На 13 март Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, извърши освещаването на параклиса „Св. Мина" в столичния храм „Св. Параскева".

На своето редовна заседание от 29 март Светият Синод взе решение да награди г-н Гиньо Ганев с църковен орден "Св. Йоан Рилски" - І степен. Награждаването стана на 31 март от 12,00 ч. в Синодната палата. Отличието бе връчено от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на г-н Г. Ганев за неговите заслуги за възстановяване единството на Българската православна църква и укрепването на нейния авторитет, както чрез законодателни инициативи, така и чрез публично заявени от него позиции.

Април

Месец април започна с радостната новина, че Св. Синод в пълен състав дава благословение за започването на процедура за канонизацията на блаженопочившия Неврокопски митрополит Борис. Повод за писмото на Неврокопския митрополит Серафим, в което той предлага митрополит Борис да бъде канонизиран, е ревностното служение на владиката и предстоящата 70-годишнина от мъченическата му смърт.

На 16 април  на преклонна възраст след продължително боледуване в гр. Финикс, Аризона, се упокои в Господа Негово Високопреосвещенство бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Опелото на митрополита бе отслужено на 3 май в Рилската св. Обител.

На 21 април Св. Синод в пълен състав, под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, проведе своето редовно заседание, на което бяха обсъдени въпроси и документи, свързани с предстоящия тогава Всеправославен събор на о-в Крит (16-27 юни). Тогава Св. Синод разгледа писмо на Ловчанския митрополит Гавриил, с приложена подписка на свещениците от Ловчанска епархия във връзка с текста, наречен „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят" и отчете изразената подкрепа от страна на свещенството на Пловдивска епархия към позицията на Ловчанското епархийско духовенство. Св. Синод реши да предложи на секретариата на Всеправославния събор съществени промени в документа, тъй че той да съответства на Свещеното Писание и Свещеното Предание на Православната църква.

Май

На 8 май по покана на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит посети българската църковна община в град Будапеща, Унгария. Поводът за визитата на Негово Светейшество бе стогодишнината на общината "Св. св. Кирил и Методий", чийто храмов празник бе на 11 май.

На 14 май Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, освети новопостроения храм „Възнесение Господне" в Радомирска духовна околия.

В дните от 29 май до 3 юни Неврокопската епархия се удостои да посрещне светите мощи на преподобния  Дионисий Олимпски в централните градове на петте духовни околии на епархията.

Юни

На 1 юни Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия в пълен състав, прот. №12 / 1.06.2016 г., проведе обстойни разисквания по въпросите, свързани със свикването на Велик и Свят Събор на Православната църква, 16 - 26 юни 2016 г., остров Крит. Като обсъди следните съществени съображения и причини, като липсата в дневния ред на Всеправославния събор на особено важни за св. Православие теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване, невъзможността, според вече приетия регламент за провеждането на Великия и Свят Събор на Православната църква, да бъдат редактирани текстове в хода на работата на Събора и др., Св. Синод настоя Великият и Свят Събор на Православната църква, да бъде отложен, като подготовката за неговото провеждане да продължи; в противен случай Св. Синод на БПЦ - БП категорично заяви решението си за неучастие в работата на насрочения през м. юни Събор в Крит. Впоследствие подобна реакция последва от Грузинската, Антиохийската и Руската патриаршии.

На 4 юни Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, освети новопостроения храм „Св. арх. Михаил" в пернишкото село Люлин. Заедно с владиката съслужиха свещеници от София и Перник.

На 10 юни за 13-ти път Поморие стана домакин на най-големия музикален форум за православна музика на Балканите „Св. Богородица - Достойно есть". Крайморският град, който в първите дни на юни се превръща в столица на православната музика и тази година събра стотици православни от различни Поместни църкви, „които с едни уста и едно сърце" да прославят Бога и възхваляват св. Богородица.

Същия ден Ловчанският митрополит Гавриил освети храм посветен на този празник. Храмът е издигнат на живописно място в Длъжковската махала на град Троян и е единствената църква в Ловчанска епархия, която е посветена на Божията майка „Достойно есть".

На 17 юни на о. Крит се проведе първо предварително събрание на предстоятелите на Поместните православни църкви, които взеха участие в Светия и Велик събор, чието официално откриване беше със съборна св. Литургия на Петдесетница. Сред основните въпроси, които бяха обсъдени на заседанието на предстоятелите, бе приемането на текста на Посланието на Събора. По неговото изготвяне работи специална предсъборна комисия в периода 9-16 юни. В синаксиса на о. Крит участваха десет от четиринайсетте предстоятели на Поместни православни църкви.

На 19 юни 2016 г., Св. Петдесетница и Св. Паисий Хилендарски, Официалният сайт на БПЦ-Българска Патриаршия отбеляза седмата годишнина от своето тържествено откриване.

На 23 юни на съвместна среща между архиереи от Св. Синод начело с Патриарх Неофит и ръководството на в-к „Стандарт" в лицето на гл. редактор г-жа Славка Бозукова бе постигнато споразумение всяка седмица в ежедневника да се отделя една страница за Българската православна църква. Там намират място материали за различни събития от живота и делото на всички епархии на БПЦ, интервюта, становища, послания, както и интересни факти за храмове, манастири, светини и изобщо за Православието у нас и по света. Страницата ще излиза и през новата 2017-та година.

От м. юли до м. декември ви предлагаме обзор на новините по съдържателен признак

Епархийски новини

На 25 юли бе осветен новият храм в Дивотинската св. обител, посветен на Св. Седемдесет апостоли. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий възглави празничното богослужение и чина по освещаване на новия храм.

19-то издание на Седмицата на православна книга във Варна бе посветено на 1100-годишнината от Успението на св. Климент Охридски и бе проведено в град Варна в периода 5-11 септември.

По покана на Високопреосвещения Видински митрополит Дометиан Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе участие в празненствата, организирани от Видинска света митрополия. Патриарх Неофит оглави съборната света Литургия на 16 септември в катедралния храм на Видин „Св. великомъченик Димитър Солунски".

На 22 септември Негово Светейшество Българският патриарх Неофит благослови лично от свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия, участниците в ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът - вярност към традицията или модернизъм?". Форумът, чийто домакин тази година бе Неврокопска епархия, се проведе в гр. Благоевград,

На 8 октомври (събота) 2016 г. Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит освети параклиса "Св. Максим Изповедник", устроен в камбанарията на новостроящия се храм „Св. апостол първомъченик и архидякон Стефан" в Южния парк, гр. София.

С нов величествен православен храм се сдобиха Пловдивска епархия и богоспасяемият град Асеновград. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай извърши на 30 октомври 2016 г. чинопоследованието освещаване на храм в новоизградения храм „Св. Архангел Михаил" в асеновградския кв. „Изток". Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, запали кандилото пред иконата на Господ Иисус Христос в новия храм.

На 20 ноември 2016 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, бе извършено освещаването на новия храм на с. Ясен. Новоизграденият храм е посветен на Успението на Божията Майка света Богородица. Той бе осветен от Белоградчишки епископ Поликарп.

30 ноември - Кръгла маса по проблемите на религиозното образование и възпитание се проведе в град Ловеч. Инициатори и организатори на събитието бяха Ловчанска св. Митрополия, Община Ловеч и Фондация "Дарби".

Църковно-обществени новини

Патриарх Неофит заяви през м. юли, че се моли „Бог да помага с общи усилия на всички хора с добра воля да съумеем да отклоним младите хора от употребата на наркотици".

Съболезнователни адреси по повод множеството природни бедствия, инциденти и атентати съпътствали ни през 2016 г. бяха отправени към българската и международната общественост лично от Българския патриарх, а също и от Св. Синод на БПЦ-БП.

Българската църква във всички свои епархии се потруди според възможностите си да обгрижи домовете за стари хора, за деца в неравностойно положенеие, за деца лишени от родителска грижа, вкл. и пострадалите в с. Хитрино. Варненска и Великопреславска света митрополия направи дарение от 15 000 лв., които бяха преведени по сметка на Община Хитрино. Енорийски храмове на територията на епархията също се включиха в дарителската инициатива на митрополията. Със събраните от тях средства бяха закупени топли завивки за жителите на с. Хитрино.

Българският патриарх Неофит благослави инициативата на омбудсмана на Р България „Не хаби-дари", насочена срещу глада.

БПЦ си сътрудничеше с Българската армия активно и ползотворно през цялата година, като въздигаше духа на българските воини в страната и зад граница.

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Рождество Христово, Троянската света обител „Успение Богородично" бе отличена от Българския туристически съюз като най-добър обект за 2016 г. от Национално движение „Опознай България - 100 Национални туристически обекта". На 19 декември в Националния исторически музей се състоя награждаването на участниците в инициативата на вестник "Стандарт" за разпространение и популяризиране на „Чудесата на България". Тази година Троянският манастир получи специална награда от главния редактор на вестника г-жа Славка Бозукова заради обновяването на светата обител.

Св. Синод на БПЦ-БП подкрепи кампанията „Направи го за България", организирана от Движение за национална кауза. Пред председателя на ДНК Андрей Арнаудов, Българската православна църква се ангажира да подкрепи инициативата, като измоли Божието благословение над инициаторите, участниците и всички, които се натоварят със задачата да популяризират и да насърчат раждаемостта у нас.

Българският патриарх Неофит бе удостоен с отличието „Следовник на народните будители" за 2016 година.

Патриарх Неофит и Св. Синод подкрепиха кампанията „Направи го за България", организирана от Движение за национална кауза. Пред председателя на ДНК Андрей Арнаудов, Българската православна църква се ангажира да подкрепи инициативата, като измоли Божието благословение над инициаторите, участниците и всички, които се натоварят със задачата да популяризират и да насърчават раждаемостта у нас.

Синодални новини

Нов празник вписва в църковния си календар Българската православна църква - Събор на Доростолските мъченици, който ще се чества в третата неделя след Петдесетница, след празника Неделя на всички български светии. "Днес епархийската ни църква ликува, днес нейното изпълнение ликува, защото Бог ни ощастливи с два празника: първо - сред нас е Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, съпроводен от членове на Св. Синод и високи гости от Поместните православни църкви, дошли да споделят с нас голямата ни радост, и второ - днес, третия неделен ден след Петдесетница, за първи път, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, отпразнувахме тържествено първата обща служба на Доростолските св. мъченици". С тези думи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, домакин на тържеството, отбеляза историческото първо честване в поверената му епархия, както и първото посещение в Доростолска епархия на Негово Светейшество Неофит като Български патриарх.

През настоящата година се навършиха 1070 години от Успението на преп. Йоан Рилски Чудотворец. За спомен и богослужебна прослава на основателя на Рилската света обител, и покровител на целия български народ - св. Йоан Рилски, по инициатива на игумена на обителта, Адрианополски епископ Евлогий и с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, братството на Рилския манастир подготви две юбилейни издания. Едното съдържа Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец, а в другото е препечатан самостоятелно Заветът на преподобния. На 18 август в Рилската св. обител тържествено бе отбелязана юбилейната годишнина с участието на Българския патриарх и архиереи от БПЦ и съседни сестри-Църкви. В памет от събитието архиереите - гости на празненствата получиха в дар специално изработени енголпия с лика на св. Йоан Рилски Чудотворец. В Патриаршеското и синодално послание по случай 1070-годишнината от Успението на св. Йоан Рилски бе казано: „На неговия пречист образ днес възнасяме неръкотворни венци и достойна похвала, защото чрез него се прослави на небесата и на земята и в него се утвърди във вярата и благочестието целият наш православен род. Затова и до днес православна България съзира в него своя най-верен наставник по Божия път и своята най-надеждна опора в дните на изпитания. Затова и до днес на този духовен, благоверен и христолюбив човек, който се боеше от Бога и Му служеше със страх (Народно житие), се отдава онази чест, която всеки християнски народ дължи на своите, родили го в Господа предци."

В Бачковския манастир през 2016 г. бяха извършени забележителни реставрационни работи, сред които и реставрацията на главния манастирски храм. След притвора, основно почистен и реставриран бе централният купол с изображнието на Христос Вседържител, деветте чина ангели и образите на старозаветните пророци в тамбура.

На 28. 09. Св. Синод - на основание чл. 9 във вр. с чл.58, т.19 и съобразявайки разпоредбите на чл. 82, ал. 4 и чл. 85 от Устава на БПЦ-БП, реши да освободи, считано от 28. 09. 2016 г. от заеманата длъжност Старозагорския митрополит Галактион, като същият възприеме титлата „бивш Старозагорски митрополит" и на основание чл. 82, ал. 3 от УБПЦ - БП Св. Синод му осигури условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение. Във връзка с това на 4.12.2016 в Стара Загора бе проведен епархийски избор, а на 11.12. в София - канонически избор за Старозагорски митрополит. Новият митрополит на Старозагорската катедра стана Траянополският епископ Киприан.Той бе интронизиран и въдворен съответно на 17 и 18 декември в Стара Загора от пратеника на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

На 15.11.2016 г. Св. Синод - пълен състав с прот. № 22, след като разгледа текста „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят", приет на състоялия се през м. юни т.г. събор на о. Крит, Гърция, прие СТАНОВИЩЕ, чийто  основен извод е: „Проведеният Събор на остров Крит не е нито Велик, нито Свят, нито е Всеправославен: 1. Поради неучастието в него на редица Поместни автокефални църкви, така и поради допуснатите организационни и богословски грешки. Въпреки това ние уважаваме и оценяваме усилията на всички организатори и участници за неговото провеждане. 2. Внимателното изследване на документите, приети от Събора на остров Крит, ни води до извода, че някои от тях съдържат несъответствия с православното църковно учение, с догматичното и канонично предание на Църквата, с духа и буквата на Вселенските и Поместните събори. 3. Приетите от Събора на остров Крит документи подлежат на по-нататъшно богословско обсъждане с цел изправяне, редакция, коригиране или заменяне с други (нови документи) в духа и преданието на Църквата."

На 24.11. Българската православна църква посрещна честната глава на първия епископ на българския език св. Климент по случай честването на 1100 години от неговото Успение (+916 г.). Честната глава бе донесена за поклонение от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон (Еладска архиепископия). На 25.11. се проведоха кулминационните тържества - съборна св. Литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски" и празничен хоров концерт в зала „България".

На книжния пазар излезе нова книга на Синодално издателство - "Значението на мислите в живота на човека" от схиархимандрит Йоан (Маслов) в превод на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

На 18.12.2016 г. бе хиротонисан Мелнишки епископ Герасим - гл. секретар на Св. Синод и председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски".

На 20.12.2016 г. бе хиротонисан Константийски епископ Яков - за втори викарий на Пловдивския митрополит. Еп. Яков ще продължи да изпълнява задълженията си на архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

След кончината на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник, който след тежко боледуване се престави в Господа на 26 декември 2016 г., митрополитите от Светия Синод се събраха на 28 декември на извънредно заседание. Св. Синод - пълен състав реши наместник на овдовелия митрополитски престол да бъде Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, който ще организира изборите в епархията и ще я ръководи до каноничното избиране на нов Врачански митрополит.

Междуправославни новини

На 12 октомври 2016 г. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий получи високо отличие от Верейския архиепископ Евгений - ректор на Московската духовна академия при Руската православна църква. В сградата на Сливенска св. митрополия на архиерея бе връчен медал „Свети Филарет Московски" - I степен. Медалът бе връчен от пратеника на архиепископ Евгений - Николай Василиевич Маслов, доктор по богословие, доктор на педагогическите науки, професор в Московската духовна академия, председател на Международния образователен форум «Глински четения». „Медалът е присъден на Сливенския митрополит Йоаникий за неговия неуморен труд за превеждане и издаване на български език на книги на бележити руски църковни писатели, както и по повод 50 години от завършването му на аспирантура в Московската духовна академия с научната степен „Кандидат на богословието".

На 21.10.2016 г. мощи на св. Лука Симферополски (27 април 1877-11 юни 1961 г.) пристигнаха в София. Частицата от мощите на светеца-хирург, живял в наше време, са дар от Руската православна църква за Пловдивска епархия на Българската православна църква и всички българи по молба от Светейшия Българския патриарх Неофит и с благословението на Светейшия Руския патриарх Кирил. На 22 октомври 2016 г. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай заедно със стотици духовници и благочестиви миряни посрещнаха с огромно вълнение, благоговение и сълзи на радост пред митрополитския храм „Св. вмчца Марина" в Пловдив частицата от мощите на свети Лука. Десет дни по-късно за първи път на книжния пазар в България излезе книгата "Бърз помощник: Чудесата на свети Лука днес", издание на Ловчанска епархия. Книгата е превeдeна от гръцки език от Константин Константинов и е съставена от един от най-големите изследователи на живота на свети Лука Войно-Ясенецки - митрополита на Арголидската епархия на Гръцката православна църква Нектарий Андонопулос. В нея се съдържат над 80 съвременни свидетелства за поразителни случаи на изцеления и чудесна намеса на светеца в живота на мнозина гърци и руснаци.

В заключение не можем да не споменем множеството свещенически ръкоположения и офикии, както и няколкото монашески пострижения, състояли се през изминалата година. Строенето и освещаването на обновени или изцяло нови храмове бе голямо благо за вярващите православни християни у нас - особено на фона на запустяващите и продаваните християнски храмове в други части на Европа и света. Развитието на духовно-просветната, издателска, социална и културна дейност при храмовете напредна и благодарение на това БПЦ продължи своята мисия да просвещава и ръководи по пътя на спасението хората, които жадуват и търсят Бога. Българската православна църква, под ръководството на Св. Синод, вярно и мъдро отстояваше истината и чистотата на православната вяра, в правда и любов Христови. С това нашето свещеноначалие даде утеха и достоен пример на своите духовни чеда в родината и по света като се оказа надеждна опора и добър кормчия за верните в стремежа им към царството Божие.

В своето обръщение по повод настъпването на новата 2017 година Българският патриарх Неофит подчерта: „Като изпращаме изминалата година, да благодарим на Бога за всичко (1 Сол. 5:18) и да изпросим от Него благословение за бъдещето, защото Божието благословение освещава нашия живот и ни помага да се очистим от всичко онова, което ни лишава от душевен мир и добра съвест, предпазва ни от вършене на дела, които причиняват кризиси, неуредици и скърби, умъдрява ни да избираме доброто и полезното за нашето спасение."

Галерия снимки
Нов брой на Църковен вестник
CV BR3_2024.jpg
Нови издания
1111.jpg
Жития на светиите
Житие
Facebook страница на Св. Синод